Koronarokotukset edistyvät Keski-Suomen seututerveyskeskuksessa ja siihen kuuluvissa kunnissa. Parhaillaan rokotusvuorossa ovat yli 65-vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, ja perjantaina avataan ajanvaraus samoihin riskiryhmiin kuuluville 50–64-vuotiaille.

Riskiryhmään 1 kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Tällaisia ovat elinsiirto, kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä.

Riskiryhmään 2 kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila. Tällaisia ovat jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes, lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus tai sairaalloinen lihavuus.

50–64-vuotiaat riskiryhmäläiset voivat varata rokotusajan sähköisesti seututerveyskeskuksen nettisivujen kautta. Yli 65-vuotiaiden riskiryhmäläisten ajanvaraus tapahtuu puhelimessa, kun seututerveyskeskuksesta soitetaan kullekin tähän ikäryhmään kuuluvalle henkilökohtaisesti.

Yli 70-vuotiaat on seututerveyskeskuksen mukaan sen toimialueella pääasiassa rokotettu. Mikäli joku tähän ikäryhmään kuuluvat ei kuitenkaan ole saanut vielä rokotusta ja haluaa sen, on hänen oltava puhelimitse yhteydessä seututerveyskeskukseen ja jätettävä sinne soittopyyntö myöhempää rokotusajankohdan sopimista varten.

Tarja Kuikka