Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue Jyväskylää lukuun ottamatta palaa koronavirusepidemian kiihtymisvaiheesta perustasolle.  Sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien johtoryhmä, niin sanottu koronanyrkki, totesi eilisessä kokouksessaan koronavirustartuntojen epidemiologisen tilannekatsauksen perusteella, että maakunnan tunnusluvut täyttivät perustason tunnusmerkit, mutta Jyväskylän luvuilla perustasolla ei ihan vielä päästy.

Viime viikon todettiin kuitenkin olleen Jyväskylässäkin hyvin rauhallinen, ja mikäli tilanne jatkuu samanlaisena, myös siellä mietitään mahdolliselle perustasolle siirtymistä ensi viikolla.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin asiasta julkaiseman tiedotteen mukaan sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen informoi koronanyrkin kokouksen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriötä sairaanhoitopiirin tilanteesta.

– Toiveena on, että sosiaali- ja terveysministeriö tarkastelisi sairaanhoitopiirin alueen perustasolla olevien kuntien tilannetta jo tämän viikon loppupuolella. Päätösten aikataulun osalta on mahdollista, että myös ravintolatoiminta voisi alkaa koko sairaanhoitopiirin alueella perjantaina, sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan.

Koronavirusepidemia luokitellaan perustasolla olevaksi, kun tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen, ajoittain esiintyvät paikalliset ja alueelliset tartuntaketjut ovat hallittavissa, altistuneet ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä, eikä merkittävää leviämistä tunnettujen ryppäiden ulkopuolella havaita, ja kun uudet tapaukset ovat joko satunnaisia yksittäistapauksia tai ne todetaan pääosin karanteenissa jo olevilla.

Tarja Kuikka