Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronarokotekoordinaatioryhmä arvioi väestön massarokotusten koronavirusta vastaan käynnistyvän sairaanhoitopiirin alueella näillä näkymin kesäkuussa. Aiemmin tällä viikolla kokoontuneen ryhmän tietojen mukaan myös massarokotukset annettaisiin ikäjärjestyksessä, mutta rokotusjärjestykseen odotetaan vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virallista ohjeistusta.

Riskiryhmään 1 kuuluvien rokotukset ovat käynnistyneet koronarokotekoordinaatioryhmän mukaan koko sairaanhoitopiirin alueella hyvin. Tähän ryhmään kuuluvat THL:n tekemän listauksen mukaan 16–69-vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Sairaanhoitopiirin alueella on jo paikoin alettu rokottaa myös riskiryhmään 2 kuuluvia. Tähän ryhmään kuuluvien rokotukset ovat käynnistyneet Jyväskylän alueella, Muuramessa ja Saarikassa, ja muualla Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ryhmän rokotukset aloitetaan lähiviikkoina.

Riskiryhmään 2 kuuluvat THL:n listauksen mukaan 18–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila. Tällaisiksi katsotaan jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus tai sairaalloinen lihavuus.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronarokotekoordinaatioryhmä on pyytänyt kansalaisia seuraamaan rokotustilanteen etenemistä oman kuntansa tai kuntayhtymänsä alueella. Näin kansalaiset voivat varmistaa saavansa rokotteen heille tarkoitettuna ajankohtana.

Koronarokotekoordinaatioryhmä haluaa myös muistuttaa kyseenalaistettuun AstraZeneca-rokotteeseen liittyen, että kyseisen rokotteen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin siihen liitetyt mahdolliset haitat. Ryhmä pitää AstraZenecaa turvallisena ja tehokkaana rokotteena yli 65-vuotiaille ja katsoo koronaan liittyvän vakavan sairauden riskin olevan rokotteen ottamiseen verrattuna erittäin paljon suurempi.

Tarja Kuikka