Piti pääsiäisenä kaivaa esiin kuntalaki sekä oma hallintosääntömme ja tutkiskella miten ne määrittelevät kunnan eri toimielinten tehtäviä ja luottamushenkilön roolia. Esimerkiksi kunnanhallituksen jäsenenä minun on syytä tietää hallituksen velvollisuudet, joita ovat mm. sisäinen valvonta, vastuu hallinnosta ja taloudenpidosta, kunnan edun valvonta.

Olen luullut, että luottamushenkilönä toimin oikein ottamalla asioista selvää, perehtymällä huolellisesti kokousaineistoihin, lukemalla päätöksentekoa koskevan valmisteluaineiston, kysymällä epäselvistä asioista, pyytämällä asiantuntijoilta selvityksiä. Kysymykset ovat olleet oppimisen askelia ainakin työyhteisöissäni ja nyt opiskellessa. Olen yrittänyt edellä mainituilla keinoilla hoitaa myös luottamustehtäviäni mutta mitä sain ”palkaksi”?

Olin viime viikolla perehtymässä julkisilla varoilla teetettyyn teknisen sektorin kiinteistönhoidon mitoitustutkimukseen, jonka valmisteluasiakirjat kuntamme viranomainen päätöksellään julisti salaisiksi. Tunsin itseni Mata Hariksi, kun kahden henkilön valvomana sain teknisen toimiston tiloissa selata liki 10.000 euron raporttia, joka julkisuuslain mukaan olisi mielestäni pitänyt olla päätöksenteon valmisteluaineistossa mukana. Tämän tilaisuuden aikana minulle sanottiin, että toimissani luottamushenkilönä on merkkejä kiusaamisesta – uskomatonta mutta totta!! Olen elämäni aikana työskennellyt monilla aloilla; kauppiaana, tilitoimistossa asiantuntijana, hoivakodissa ja päiväkodissa hoitajana, enkä ole koskaan kokenut asiakkaiden kysymyksiä kiusaamisena ja siksi kiusaamissyytös loukkaakin kunniaani. Pyydän kohteliaimmin asianosaisia ilmoittamaan kysymykseni ja tietopyyntöni, joissa kiusaamisen tunnusmerkistö tulee esiin.

Kuntavaaliehdokkailta kysytään usein tavoitteista, pyrkimyksistä, edistettävistä asioista. Edelleenkin, kaiken muun lisäksi, aion edistää avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämistä päätöksenteossa, mikäli valituksi tulen.

Iiris Ilmonen
kuntavaaliehdokas
kokoomus, Joutsa

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →