Luhangan kunnassa on aihetta tyytyväisyyteen, ainakin kunnan talouden suhteen. Monien muiden kuntien tapaan Luhanka teki viime vuodelta reippaasti positiivisen tuloksen. Osaltaan Luhangankin myönteistä talousvirettä selittävät valtion avokätiset koronatuet, kuten monissa muissakin kunnissa.

Kokonaan Luhangan taloustilannetta ei voi koronatuilla selittää, sillä kunta sai niitä noin 160.000 euroa, kun tilikauden tulos oli noin 654.000 euroa plussalla. Positiiviseen tulokseen vaikutti myös Seututerveyskeskuksen laskutuksen tasaus, jonka osuus oli Luhangan osalta noin 278.000 euroa plussaa.

Kunnan lainakanta lisääntyi selvästi, kun kunta joutui ottamaan valokuituhankkeen takausvastuiden hoitamiseen 1,1 miljoonan euron lainan. Vuoden 2020 lopussa kunnalla oli velkaa 2,9 miljoonaa euroa.

Luhangan kunnalla on kertynyttä ylijäämää tällä hetkellä noin 2,3 miljoonaa euroa, joten ainakin lähivuosina kunta pärjännee edelleen itsenäisenä.

Vuoden 2020 merkittävin toiminnallinen muutos oli lasten päivähoidon keskittäminen koulun yhteyteen ja päätös siirtää kirkonkylän kirjasto kylätalolle. Kunnan vuosikertomuksessa todetaan, että sosiaalipalveluiden järjestäminen osoittautui vuonna 2020 poikkeuksellisen vaikeaksi.

Markku Parkkonen

Tagged with →