Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella pyritään saamaan kaikki 70–79-vuotiaat rokotettua jakamalla koronarokotusannoksia maakunnan alueelle ikäjakauman perusteella. Ikäryhmän rokotekattavuudessa on ollut sairaanhoitopiirin mukaan suuriakin eroja riippuen kuntien väestörakenteesta – esimerkiksi pohjoisessa Keski-Suomessa yli seitsemänkymppisten osuus kunnan väestöstä on suurempi kuin esimerkiksi Muuramessa tai Jyväskylässä.

THL:n ohjeistuksen mukaan koronaviruksen suurimpaan riskiryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat on rokotettava ennen muita, ja jotta ryhmän rokotukset saadaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella nopeasti ja tasapuolisesti toteutettua, rokotteita aletaan jakaa kuntiin ikäjakauman pohjalta.

Joutsan seudulla on aiemmin ihmetelty sitä, miksi Joutsan ja Luhangan koronarokotekattavuus on ollut jäljessä verrattuna monen muun samaan sairaanhoitopiiriin kuuluvan kunnan rokotekattavuuteen. Esimerkiksi viime torstaina tilanne oli tilastojen mukaan se, että esimerkiksi 75–79-vuotiasta ensimmäisen rokotuksen oli saanut joissain kunnissa parhaimmillaan reilusti yli puolet ikäluokasta, esimerkiksi Muuramessa yli 70 prosenttia, mutta Joutsassa vain noin 19 prosenttia ja Luhangassa alle 10 prosenttia ikäluokasta.

Tilastojen pohjalta Joutsan Seutu kysyi viime torstaina Keski-Suomen seututerveyskeskuksen ylilääkäri Jari Raudasojalta, miksi Joutsan ja Luhangan rokotekattavuus on jäljessä verrattuna maakunnan moneen muuhun kuntaan.

– Tähän asti rokotteet ovat tulleet pelkästään kunnan väkiluvun perusteella. Nyt kuntakohtaista tasoitusta on tulossa, jotta maakunnan sisällä kaikki yli 70-vuotiaat saisivat rokotteen kutakuinkin samaan aikaan, ylilääkäri totesi tuolloin.

Sittemmin rokotekattavuus on Joutsassa ja Luhangassa hieman parantunut. Esimerkiksi 75–79-vuotiaiden ikäluokasta ensimmäisen rokotuksen oli saanut tiistaiaamuun mennessä Joutsassa noin 28 prosenttia ja Luhangassa noin 16 prosenttia ikäluokasta.

Tarja Kuikka