Jyväskylän kaupungin vuoden 2021 kulttuuripalkinto on myönnetty Joutsassa perustetulle ammattiteatteri Teatterikoneelle. Palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.

Vuonna 2003 Joutsassa toimintansa aloittaneen, ja jo pitkään Jyväskylässä toimineen ammattiteatteriryhmän perustajina ja toiminnan moottoreina ovat näyttelijät Annu Sankilampi ja Aaro Vuotila (kuvassa vas.). Teatterikone on vuosien mittaan esiintynyt useaan kertaan myös Joutsan seutukunnalla.

Teatterikone työllistää Jyväskylässä ammattinäyttelijöitä ja pitkän linjan harrastajia. Teatterikoneen esitykset ovat useimmiten kiertuemuotoisia. Teatterikone tuottaa vuosittain yhdestä neljään uutta ensi-iltaa. Teatteriesitysten lisäksi ryhmä tarjoaa ohjelma- ja koulutuspalveluja, graafista suunnittelua ja pyrotekniikkaa. Teatterikone toimii tällä hetkellä Jyväskylässä Juomatehtaan studiolla.

– Muun muassa koronavirus-pandemian iskiessä maaliskuussa Teatterikone tarttui välittömästi toimeen ja valmisti ikäihmisille sekä palvelutaloille suunnatun Ikkunateatteriesityksen. Ikkunateatteria esitettiin Jyväskylässä, Laukaassa ja Viitasaarella. Myöhemmin samana vuonna Teatterikone tuotti viisi monologia, joissa katsomiskokemus järjestettiin taiten ja turvallisesti. Tälläkin hetkellä ryhmällä on tarjolla lukuisia etäesityksiä ja -palveluja. Teatterikoneen ohjelmisto on ollut koko ajan persoonallista ja omaleimaista, todetaan palkitsemisen perusteluissa.

Markku Parkkonen

Yläkuvassa Teatterikoneen Aaro Vuotila ja Nina Loimusalo esiintymässä Leivonmäellä maaliskuussa 2014. JS Arkistokuva.

Tagged with →