Keski-Suomen seututerveyskeskus aikoo jatkaa ensi maanantaista alkaen 65 vuotta täyttäneiden koronarokotuksia AstraZeneca-rokotteella. Kyseisen rokotteen käyttö keskeytettiin seututerveyskeskuksen toimipisteissä THL:n ohjeistuksesta täksi viikoksi, sillä THL halusi lisätietoja Suomessa ilmoitetuista kahdesta AstraZeneca-rokotteen saamisen jälkeen ilmenneestä aivolaskimotukoksesta pystyäkseen arvioimaan niiden mahdollista yhteyttä rokotuksen saamiseen.

Tämän viikon keskiviikkona THL totesi, että AstraZenecan käyttöä voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä 29.3. alkaen. Perusteluna oli, ettei 65 vuotta täyttäneillä ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä AstraZeneca-rokotteeseen selvitetään parhaillaan.

Myös muilla rokotemerkeillä rokottaminen jatkuu seututerveyskeskuksessa edelleen sovitusti. THL:n ohjeistuksen mukaan kaikki rokotukset suunnataan nyt yli seitsemänkymppisille, eli uusia aikoja sitä nuoremmille riskiryhmäläisille ei tällä hetkellä anneta.

Tarja Kuikka