Nyt kun koronavirusrokotuksia on eri maissa toteutettu miljoonittain, alkaa ilmestyä tutkimuksia, joissa niiden tehosta saadaan tosielämän tuloksia eikä enää tarvitse luottaa vain lääketehtaiden rekisteröintianomusten tietoihin.

Tällä hetkellä Joutsassa käytettävä Pfizerin rokote on osoittautunut erinomaiseksi. Eri tutkimusten mukaan se estää oireettoman tartunnan 94 %:n teholla ja oireellista sairautta, vakavaa sairautta ja kuolemia 97 %:n tehokkuudella. Se tehoaa myös ilkeämpään brittivarianttiin.

Mielenkiintoinen on ollut eri maissa tehty havainto, että ilmassa oleva siitepölymäärä ja koronainfektioitten määrä vaihtelevat yhdensuuntaisesti. 31 maassa tehdyissä tutkimuksissa kävi ilmi, että ilman siitepölymäärät, toisinaan yhdessä ilmankosteuden ja lämpötilan kanssa, vastasivat jopa 44-prosenttisesti COVID-infektiomäärien vaihteluja keväällä 2020. Kyseessä ei ilmeisesti ole siitepölyallergiasta, vaan siitepölyn aiheuttamasta häiriöstä hengitysteiden limakalvoilla. Lähiaikoina virus voi siis tarttua aiempaa helpommin.

Rokottamistekniikassa on tapahtunut valtavaa kehitystä. Rokotin 1960-luvun lopulla varusmieslääkärinä Vaasan rannikkotykistörykmentissä 400 varusmiestä 1,5 tunnissa. Käytössä oli kaksi neulaa ja kaksi lasiruiskua. Sillä aikaa, kun käytin niistä toista paria, lääkintävääpeli puhdisti spriillä toista paria. Vähän hitaampi varusmies sai kaksikin rokotusta. Nykyisin jokaiselle on oma kertakäyttöinen neula ja ruisku. Silloin ei tosin ollut HIV:tä eikä hepatiiteista kunnon tietoa.

Ei siis epäröintiä, vaan kaikki rokottautumaan, kun kutsu tulee!

Kalle Willman
kuntavaaliehdokas
kokoomus, Joutsa

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →