Lähes lähtöviivalle asti näytti siltä, että kuntavaalien kampanjat viedään läpi tänä vuonna suunnitellussa aikataulussa. Ehdokaslistojen palautuspäivää eli viime viikon tiistaita edeltävänä viikonloppuna kuitenkin selvisi, että puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta haluavat siirtää vaalit kesäkuulle. Siirron perusteena on nopeasti heikentynyt koronavirusennuste.

Yllättävä vaalien siirto on herättänyt aiheellista huolta siitä, voidaanko vaalien ajankohtaa jatkossakin siirtää eduskunnan enemmistön mielihalujen mukaan. Suurin osa kansalaisista ymmärtänee kuitenkin, että kyseessä oli täysin poikkeuksellinen toimi täysin poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Puolueiden paikallisosastoille ja niiden kuntavaaliehdokkaille siirto antaa mietittävää. Moni varmasti laittaa kampanjansa ainakin osin lepäämään ja lähtee toden teolla vaalikentille vasta toukokuussa. Toivottavasti vaalikentät eivät tuolloin löydy pelkästään sosiaalisesta mediasta.

Kuntavaalien paikallisista ehdokaslistoista ei tässä vaiheessa voi sanoa mitään lopullista arviota, koska listoja voi täydentää 4.5. asti. Todennäköisesti uusia nimiä tulee mukaan vain muutamia. Mutta tästäkin ollaan toukokuussa viisaampia.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →