Keski-Suomen seututerveyskeskus on keskeyttänyt toistaiseksi alle 70-vuotiaiden vakavia perussairauksia sairastavien koronarokotusajanvarauksen. Jo aiemmin rokotusajan saaneet mainittuun ikä- ja väestöryhmään kuuluvat rokotetaan, mutta uusia aikoja alle seitsemänkymppisille riskiryhmäläisille ei toistaiseksi anneta, vaan kaikki rokotukset suunnataan nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusimman ohjeistuksen mukaan yli 70-vuotiaille.

Taustalla vaikuttaa ohjeistukseen tehty muutos, jonka mukaan Astra Zeneca -rokotetta voidaan antaa myös yli 70-vuotiaille.  Tavoitteena on rokottaa yli seitsemänkymppiset mahdollisimman nopeasti, sillä he kuuluvat koronan suhteen suurempaan riskiryhmään kuin alle seitsemänkymppiset vakavia perussairauksia sairastavat.

Seututerveyskeskuksen mukaan yli 70-vuotiaiden rokottaminen kestää sen toimialueella useita viikkoja. Tällä hetkellä tavoitteena on saada ikäryhmä rokotettua huhtikuun loppuun mennessä.

Jo aiemmin seututerveyskeskus ilmoitti sulkeneensa koronarokotuksen sähköisen ajanvarauksen ja puhelinajanvarauksen, jotta asiakkaiden ei tarvitse yrittää tavoittaa rokotusajanvarausta ja odottaa takaisinsoittoa.

Tästä viikosta lähtien rokotusaikojen sopimiseksi toimitaan toistaiseksi siten, että seututerveyskeskuksesta soitetaan ensin niille yli 80-vuotiaille, joilla ei ole vielä rokotusaikaa, ja sen jälkeen yli 70-vuotiaille ikäjärjestyksessä vanhimmista alkaen. Puhelu soitetaan 014-alkuisesta numerosta, ja mikäli asiakasta ei tavoiteta ensimmäisellä soitolla, tälle yritetään soittaa myöhemmin uudestaan, yhteensä enintään kolme kertaa.

Tarja Kuikka