Joutsan lukiossa valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin kolmatta kertaa erityisjärjestelyin. Seuraavat vajaat kolme viikkoa yhtenäiskoulun B-talo on pyhitetty vain ja ainoastaan abiturienteille sekä kirjoitusten valvojille. Rehtori Arto Juntunen toteaa kaiken olevan käytännönjärjestelyiden osalta kunnossa.

– Kaikki lukion luokat ovat kirjoittajien käytössä, joten kirjoitustiloja on enemmän kuin normaalisti. Ne opiskelijat, jotka ensimmäisenä kirjoituspäivänä menevät samaan tilaan, pysyvät porukkana koko kirjoitusten ajan. Näin minimoimme kontaktit, kun ryhmät pidetään samana ensimmäisestä päivästä lähtien. Lisäksi opiskelijat ovat saaneet Wilman kautta päivitettyä tietoa sitä mukaa, mitä AVI, THL ja Joutsan kunta ovat tiedottaneet, summaa Juntunen.

Kirjoitusten ajan lukion ykköset opiskelevat pääasiassa Työväentalolla ja kakkoset liikuntahallin luokkatilassa. Aiemmin kirjoituspäiviä olivat pääasiassa maanantai, keskiviikko ja perjantai, mutta nyt tehtyjen hajautusten myötä koepäiviä on määrällisesti enemmän.

– Tänä keväänä reaaliaineet on jaettu neljälle päivälle ja matematiikat kirjoitetaan kahtena eri päivänä. Kokonaisuudessaan meillä järjestetään yhteensä kymmenen kirjoituspäivää. Kaikki muut aineet meillä kirjoitetaan, paitsi lyhyt vieras kieli ja saame. Samat järjestelyt tehdään riippumatta siitä, onko kokelaita luokallinen vai yksi, tiivistää Juntunen.

Kunnassa voimassa oleva kasvomaskisuositus koskee myös yo-kirjoituksia. Juntusen mukaan abiturientit noudattivat suositusta sataprosenttisesti lähiopetuksessa ennen lukulomalle siirtymistä.

– Mikäli koepäivän aamuna kokelaalle tulee oireita, pitää hänen soittaa minulle pikimmiten. Päätöksen mahdollisesta osallistumisesta erityisjärjestelyin oireiselle tekee terveydenhuollon viranomainen. Kovasti toivon, ettei puhelin seuraavien viikkojen aikana aamuisin soi ja kaikki pääsevät osallistumaan ja tekemään oman urakkansa. Melkoinen ponnistus seuraavat viikot ovat niin kokelaille kuin koulun henkilökunnalle, kiteyttää Juntunen.

Kirjoituksiin matkaan kasvomaskeja ja hyvät eväät

Abiturientit Iida Kuitunen ja Mika Pylvänäinen kertovat yhteen ääneen aloittavansa kevään kirjoitukset hyvällä fiiliksellä. Lukulomalla molemmat ovat päntänneet ahkerasti ilman liian tiukkaan aikataulutettua suunnitelmaa. Molemmat aloittivat kirjoitukset jo viime syksynä, joskin valmistautuminen jäi vähemmälle kesätöiden ja kiireen vuoksi. Kevään vallitseva koronatilanne on ollut abeille positiivinen, kun velvollisuus pysyä kotona on toteutunut lukemisen lomassa mainiosti.

– Aika vahvasti on tullut oltua omassa kuplassa, ettei vain tulisi mitään flunssaa ja estettä kirjoituksiin pääsemiseen. Vielä on tekemistä, mutta hyvin mielestäni olen saanut luettua, toteaa Kuitunen.

– Paljon paremmin on tullut harjoiteltua verraten syksyn kirjoituksiin, kun on voinut keskittyä pelkästään lukemiseen, lisää Pylvänäinen.

Kevään kirjoituksissa Kuitusella on edessään äidinkieli, pitkä matematiikka, fysiikka sekä kemia. Pylvänäinen puolestaan urakoi äidinkielen, lyhyen matematiikan, fysiikan sekä kokeilee yhteiskuntaopin arvosanan korottamista.

Sekä Kuitunen että Pylvänäinen ovat olleet varuillaan viimeiset viikot ennen kirjoituksia. Koronavirus ei sinänsä pelota, mutta kirjoitusten siirtyminen puolella vuodella ensi syksyyn pienen flunssaoireen takia mietityttää. Pitkät koepäivät vaativat hyvät eväät ja voimassa oleva kasvomaskisuositus tuo oman lisänsä ruokataukojen pitämiseen. Abit kuitenkin kertovat tottuneensa kasvomaskien käyttämiseen lähiopetuksessa ennen lukulomaa, joten kumpikaan ei koe sitä ongelmana.

Molemmat antavat kiitosta koulun puolelle hyvästä tiedotuksesta sekä käytännön järjestelyistä.

– Meillä on väljät tilat käytettävissä ja muutenkin tuntuu, että kirjoittajien turvallisuus koronajärjestelyineen on järjestetty moitteettomasti, painottaa Pylvänäinen.

– Kyllä tässä hyvin ja turvallisin mielin voi lähteä kirjoittamaan, jatkaa Kuitunen.

Kevään kirjoitukset alkoivat eilen tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella ja päättyvät Joutsan lukion osalta maaliskuun viimeinen päivä.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Abiturientit Mika Pylvänäinen (vas.) ja Iida Kuitunen aloittavat kevään kirjoituksensa hyvillä mielin. Ruutukaappaus abiturienttien Zoom-haastattelusta.