Jo perinteeksi muodostuneet 68. Joutsan Hiihdot ja 37. Junnuhiihdot kilpailtiin sunnuntaina Joutsan urheilupyhätössä. Koronarajoitusten vuoksi ladun varrelle ei yleisöä päästetty, mutta innokkaille kannustajille oli tarjolla livelähetystä Joutsan Pommin Youtube-kanavalla kotisohvilta seurattavaksi. Rajoitusten vuoksi myös joihinkin normaaleihin käytäntöihin piti tehdä muutoksia, muun muassa perinteistä kisakahviota, mehutarjoilua eikä palkintojenjakotilaisuutta ollut tänä vuonna mahdollista järjestää. Kilpailu oli samalla myös Keski-Suomen Junioricupin 3.osakilpailu.

Runsaslumisen talven johdosta kilpaladut olivat erinomaisessa kunnossa, kun reilut 250 hiihtäjää suuntasi tekemään omaa suoritustaan perinteisen hiihtotyylillä. Sekä miesten että naisten yleisessä sarjassa saatiin tänä vuonna kruunata täysin uudet nimet, sillä kummaltakaan kilpailijalta ei aiempia voittoja Joutsan Hiihdoista löydy. Naisten sarjassa voittoon hiihti vajaan puolen minuutin erolla Hämeenlinnan Hiihtoseuraa edustava Anni Kainulainen. Miesten voiton vei puolestaan SkiTeam105 edustava Aleksi Parttimaa vajaan viiden sekunnin turvin ennen seurakaveriaan Lassi Vuorista.

Joutsalaislähtöinen, nykyään Jämsänkosken Ilvestä edustava Veli-Matti Räsänen otti Hiihtojen miesten yleisessä sarjassa pronssia, jääden voittajasta reilut puoli minuuttia.

– Sunnuntain hiihto oli tasapainoinen ja jaksava veto. Tavoitteena oli vihdoin saada nimi Joutsan Hiihtojen yleisen sarjan voittajalistaan, mutta mukana oli kaksi kovempaa kaveria tällä kertaa. Lähdin matkaan tasatyönnöllä, joka on itselle varmasti nopein tyyli Joutsan radalla. Pidin itseni hallitusti tiukilla koko matkan ja sain loppuun vielä kiristettyä, mikä riitti kolmanteen sijaan. Olen suoritukseen tyytyväinen ja vielä se nimi saadaan siihen voittajien listaan, totesi Räsänen.

Pommilaisia oli kisoissa mukana yhteensä vajaat parikymmentä ja kotiladuilta tuli sekä mitali- että pistesijoja. Junioreissa tulos oli kaksi mitalia, kun Aleksi Saarela hiihti upeasti kultaa miesten M12-sarjassa ja Elli Lavia puolestaan pronssia naisten N15-sarjassa.

Viime viikolla Aikuisurheiluliiton SM-viesteissä hopeajoukkueessa hiihtäneet Mirva Pynnönen ja Kati Lavia jatkoivat vahvaa tekemistä myös kotikisoissa. Lavia hiihti sarjansa ainoana osallistujana voittoon ja Pynnönen sijoittui kolmanneksi naisten N55-sarjassa.

Seuran puheenjohtaja Marko Hartonen kertoi maanantaina kisojen sujuneen loistavasti. Erityisesti suuri osallistujamäärä sekä koronaepidemian vuoksi annettujen tiukkojen ohjeistusten noudattaminen yllätti Hartosen positiivisesti.

 – Ei osattu yhtään epävarman tilanteen vuoksi ennakoida, paljonko osallistujia tulee. Niinpä reilut 250 hiihtäjää on hieno määrä, mukana oli myös paljon kansallisen tason kilpailijoita. Sekä hiihtäjät, huoltajat että toimitsijat noudattivat annettuja ohjeistuksia mallikkaasti, kenellekään ei tarvinnut sanoa asiasta. Miesten yleisessä sarjassa oli 26 osallistujaa ja naisten sarjassa 15, en muista milloin viimeksi olisi ollut näin kovatasoiset sarjat, kiitteli Hartonen.

Laduista sekä järjestelyistä sateli kiitoksia niin hiihtäjien kuin paikalla olleen ulkopuolisen asiantuntijan toimesta. Ensimmäistä kertaa Joutsan kisoissa käytössä ollut livetulospalvelu toimi mainiosti ja urheilijat huoltajineen saivat nopeasti ajat tietoonsa.

– Ladut olivat loistokunnossa, joskin pitkin päivää satanut uusi lumi ajoittain tukki uria. Kyllä tässä saa olla ylpeästi onnellinen hienosti sujuneista kilpailuista, summasi Hartonen.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Joutsalaislähtöinen, Jämsänkosken Ilvestä edustava Veli-Matti Räsänen lähdössä kilpaladulle.

Alla kuvia paikallisista osallistujista:

Nooa Pykäläinen, M8 -sarja, Joutsan Pommi.
Iida Lavia, N12 -sarja, Joutsan Pommi.
Aleksi Saarela, M12 -sarja, Joutsan Pommi.
Marko Salo, M35 -sarja, Joutsan Pommi.
Mirva Pynnönen, N55 -sarja, Joutsan Pommi.
Joutsan Pommin Elli Lavia starttaamassa matkaan N15 -sarjassa.
Veli-Matti Räsänen hiihti miesten yleisen sarjan kolmanneksi.