Hallituksen kaavailut ravitsemisliikkeiden väliaikaisesta sulkemisesta koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheilla näkyvät Joutsan seutukunnalla vaihtelevasti. Näillä näkymin ravintoloita on menossa kiinni, mutta osassa on luvassa ulosmyyntiä. Vielä tiistaiaamuna oli tosin epätietoisuutta siitä, onko sulussa seutukunnan ravintoloiden osalta kyse pakollisesta toimenpiteestä.

Hallitus antoi toissa päivänä eduskunnalle esityksen, että ravitsemisliikkeiden tilat suljettaisiin koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheilla 8.–28.3. väliseksi ajaksi siten, että vain ulosmyynti sallittaisiin. Lain on määrä astua voimaan ensi maanantaina. Lakiesityksen käsittelyn on sanottu kestävän vähintään neljä päivää.

Sulku koskiksi kaikkia yleisölle avoinna olevia ravitsemisalan yrityksiä eli kahviloita, ravintoloita, pubeja, baareja ja yökerhoja sekä terasseja. Poikkeuksen tekisivät ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle, eli esimerkiksi vanhainkotien ruokalat ja henkilöstöravintolat.

Vielä tiistaiaamuna Joutsan seutukunnalla ei ollut täysin selvää, onko ravintolasulku alueella pakollinen. Edellisellä viikolla Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue luettiin vielä epidemian kiihtymisvaiheen alueisiin, mutta maanantaina sairaanhoitopiirin koronanyrkki tarkensi alueensa tilannetta toteamalla, että alue on Jyväskylää lukuun ottamatta epidemian perustasolla ja vain Jyväskylä täyttää yhä kiihtymisvaiheen tunnusmerkit. Mikä on siis ravintolasulun tilanne esimerkiksi Joutsassa ja Luhangassa, varmistunee vasta myöhemmin tällä viikolla.

Huttulassa ei aiota siirtyä tuleviksi viikoiksi take away -linjalle, sillä se koettiin jo viime keväänä kannattamattomaksi. Kuvassa ravintolan yrittäjät Jaakko Ikonen ja Eija Niiniketo-Ikonen. Kuva: JS Arkisto / Janne Airaksinen.

Joutsan seutukunnan ravintoloista ainakin Hotelli-ravintola Aaton ja Ellin lounaskahvila sekä Ravintola Kellari ovat aikeissa siirtyä ensi viikolla take away -myyntiin. Lounaskahvilasta voi yrittäjä Visa-Matti Kuitusen mukaan noutaa lounasta erikseen tai tilata etukäteen koko kuukauden lounaat kotiin, ja Kellarista myydään mukaan ruokaa ja sahtia. Aaton ja Ellin majoitustoiminnassakin ravintolasulku näkynee pienessä määrin.

– Majoitustoiminta jatkuu muuten normaaliasti, mutta myydään sitä ilman aamupalaa. Majoitukselle tuntuu olevan nyt kysyntää joka tapauksessa, sanoo Kuitunen.

Myös Ravintola Huttulan ovet pidetään toimitusjohtaja Jaakko Ikosen mukaan näillä näkymin tulevien kolmen viikon ajan kiinni. Ulosmyyntiä ei ole tuona aikana luvassa.

– Meillä henkilökunta pitää pitämättömät lomat ja on osan aikaa lomautettuna, koska ulosmyynti ei ole taloudellisesti järkevää, sanoo Ikonen.

Lomautusvaroitukset annettiin Ikosen mukaan Huttulassa heti, kun tieto hallituksen kaavailemasta ravintolasulusta tuli. Ikonen kuvaa mahdollista sulkutilannetta yrittäjille ja henkilökunnalle taloudellisesti sekä henkisesti raskaaksi, mutta katsoo silti koko valtakunnan mittakaavassa olevan tarvetta koronaviruksen leviämistä suitsiville toimenpiteille.

– Eihän se hymyilytä, jos joutuu liiketoiminnan lakkauttamaan, mutta kyllähän tässä semmoinen ehkä jonkinnäköinen ryhtiliike koko maassa nyt on tehtävä. Ja epäilen, että tämä kolme viikkoa ei edes ole se riittävä aika, jos ajatellaan tätä tautihommaa. Että voi olla, että se venähtää pidemmälle.

Myös Luhangassa toimiva ravintola-alan yrittäjä Jarno Ankerman valmistautuu sulkemaan Ravintola Reetin ensi maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi. Reetissä siirrytään sulun ajaksi take away -linjalla. Kuva: JS Arkisto / Janne Airaksinen

Myös Luhangassa toimivan Ravintola Reetin yrittäjä Jarno Ankerman valmistautui tiistaina siihen, että saattaa joutua sulkemaan ravintolansa ovet seuraaviksi viikoiksi. Jos sulkumääräys tulee, Ankerman aikoo tehdä ulosmyyntiä.

– Kyllä me sitä tehdään, sama oli viime keväänäkin. Kyllä siinä pienen liikevaihdon silläkin pystyttiin tekemään.

Niin joutsalaiskollegansa Visa-Matti Kuitunen kuin Ankermankin moittivat hallituksen viestintää epäselväksi. Yrittäjät olisivat kaivanneet selkeämpää tiedotusta kaavaillun sulun yksityiskohdista – esimerkiksi siitä, onko sulussa heidän toimialueellaan kyse suosituksesta vai pakosta.

– Kun ei tässä ihan satavarmaa ole itselläkään ollut, että onko ravintola suljettava vai voiko pitää auki, sanoo Ankerman.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Hotelli-ravintola Aaton ja Ellin sekä Ravintola Kellarin yrittäjä Visa-Matti Kuitunen.