Viime torstaina Suomen hallituksen antaman suosituksen mukaan kaikki Keski-Suomen kunnat valmistautuivat etäopetukseen ennen hiihtolomalle siirtymistä. Myös Joutsassa varauduttiin siihen, että yläkoulu ja lukio olisivat etäopetuksessa viime kevään tavoin. Lähiopetus olisi ollut mahdollista erityisen tuen oppilaille myös luokilla 7–9.

Tämän hetken tilanne kuitenkin on se, että Joutsan poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu käsittelemään asiaa huomenna keskiviikkona. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki totesi maanantaina, että KSSHP:n alue on epidemiologisen tilanteen näkökulmasta tarkasteltuna perustasolla Jyväskylää lukuun ottamatta. Samalla koronanyrkki linjasi, että toisen asteen lähiopetus voi jatkua koko sairaanhoitopiirin alueella nykyisellään joko lähiopetuksena tai hybridimallin mukaisesti. Koronanyrkin antaman arvion mukaan myös yläkoulut jatkavat lähiopetuksessa hiihtoloman jälkeen.

– Yhden kunnan päätöksen tulee olla linjassa muun alueen kanssa ja mikäli päätyisimme siirtymään etäopetukseen, tulisi sillä olla epidemiologiset perusteet. Tällä hetkellä niitä ei Joutsassa ole tartuntojen suhteen, totesi hyvinvointi- ja sivistystoimenjohtaja Mika Sirkka tiistaina.

Mikäli alueen tartuntatilanne heikentyy tai valtakunnalliset ohjeistukset niin edellyttävät, on Joutsassa valmius siirtyä nopeasti etäopetukseen.

– Suunnitelmat eivät olleet turhia, vaikka etäopetukseen ei mentäisi. Jos tällainen jakso olisi edessä myöhemmin, meillä on valmis suunnitelma olemassa. Näitä suunnitelmia itse asiassa on tehty jo viime vuoden kesällä, kun perusopetuslain muutos tuli ja edellytti ohjeistuksia ja kuntatason päätösvallan määrittämistä. Tällä varmistettiin se, että jos yksittäisessä kunnassa tai kaupungissa jouduttaisiin sulkemaan lähiopetusta, niin toimet olisivat valmiiksi suunniteltuja, täsmentää Sirkka.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Joutsan poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu keskiviikkona käsittelemään yläkoulun ja lukion mahdollista etäopetukseen siirtymistä hiihtolomaviikon jälkeen.