Ilta-Sanomien Urheilulehti julkaisi marraskuun lopun numerossaan joutsalaisten kannalta merkittävän artikkelin. Toimittaja Pekka Holopaisen kirjoittama kuusisivuinen juttu kertoo Joutsan Pommin vuosina 2002–2011 toimineen Hiihtotiimin historiasta.

Joutsan Pommi oli Hiihtotiimin toimintavuosina Suomen parhaita hiihtoseuroja – ja useana vuonna ylivoimaisesti paras. Menestys perustui ”ostourheilijoihin”, eli seuran omia kasvatteja mukana ei ollut. Hiihtotiimin urheilijarekrytointeja voi kuitenkin luonnehtia onnistuneiksi: tiimiin kuuluneet urheilijat ovat uriensa aikana saavuttaneet yhteensä kymmeniä mitaleita kansainvälisistä arvokisoista.

Hiihtotiimiin kuuluivat muiden muassa olympiavoittaja ja maailmanmestari Mika Myllylä sekä maailmanmestarit Matti Heikkinen, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen. Luonnollisesti tällä porukalla Pommille kertyi myös huomattava määrä SM-mitaleita.

Hiihtotiimin toiminnan mahdollisti muutamalta päärahoittajalta sekä seuralta tullut tuki. Pääosan rahoitusvastuusta kantoi tuolloin yrittäjänä toiminut Kalervo ”Konsta” Friman. Frimanin yrityksen Hiihtotiimille antamat tuet joutuivat Hiihtotiimin loppuvaiheissa verottajan syyniin. Yritys ajautui sittemmin konkurssiin.

”En omista mitään, eläkkeestä jää käteen suojaosa. Mutta ei se Hiihtotiimin syytä ole.”, toteaa Friman Urheilulehden jutussa.

Hiihtotiimin rahoittaminen aiheutti myös Joutsan Pommin sisällä riitoja, jotka osaltaan johtivat tiimin toiminnan hiipumiseen. Julkisuudessa ei ollut esillä, paljonko Hiihtotiimi tuli Pommille kokonaisuudessaan maksamaan, mutta seura ei kuitenkaan ajautunut ainakaan ylittämättömiin talousongelmiin, koska nykyään sen toiminta on vankalla pohjalla.

Yksi ongelma Hiihtotiimin pyörittämisessä oli se, että alkuinnostuksessa suunniteltua kansallisen tason sponsorihankintaa ei ikinä saatu kunnolla onnistumaan. Näin rahoitusvastuu jäi paikallisille yksityishenkilöille ja yrityksille, Joutsan kunnalle sekä seuralle itselleen.

Urheilulehden jutussa haastatellut hiihtäjät antavat Pommin Hiihtotiimistä yksinomaan positiivista palautetta. Muun muassa Matti Heikkisellä ja Konsta Frimanilla on edelleen hyvin läheiset välit. Maailmanmestari Heikkinen toteaa Urheilulehdessä, että ilman Pommin Hiihtotiimiä hänestä ei olisi tullut sellaista hiihtäjää kuin tuli.

Urallaan 15 arvokisamitalia voittanut Aino-Kaisa Saarinen katsoo niin ikään, että Pommilta saatu seurasopimus oli hänen uransa kannalta aivan ratkaiseva.

Markku Parkkonen

Yläkuvassa: Tammikuussa 2008 Joutsan Seutu kertoi, että Pommin Riitta-Liisa Roponen oli SM-kisojen hiihtokuningatar.

Tagged with →