Koko Suomessa ja myös Joutsan seutukunnalla on koronaviruksen torjunnassa onnistuttu aika hyvin. Tartuntoja on paikallisesti todettu pieni määrä. Joutsassa oli kuluvan viikon maanantaina tiedossa 12 koronatartuntaa koko epidemia-ajalta ja Luhangassa alle viisi. Vakavista sairastumisista tai kuolemista ei anneta paikkakuntakohtaista tietoa, joten niistä ei voi julkisuudessa sanoa mitään paikallisesti.

Voi siis kuitenkin todeta, että kansalaiset ovat kunnostautuneet tartuntojen torjunnassa Joutsan seutukunnalla. Ehkäpä kulkutaudin torjunta sopii täkäläiseen kansanluonteeseen, joka on ainakin puoliksi hämäläinen – siis jossain määrin pidättyväinen. Kansainvälisissä vertailuissa on todettu, että taudin torjunnassa auttaa muun muassa se, että kansalaiset tottelevat viranomaisten määräyksiä. Ja mikäpä kansa olisi sen lainkuuliaisempi kuin suomalaiset.

Viranomaiset ovat koronavirusepidemian torjunnassa joutuneet aivan uuden ja poikkeuksellisen tilanteen eteen. Pientä hakemista on toimissa ollut: Joutsan kunta joutui urheiluseurojen pyynnöstä tarkistamaan kantaansa nuorten liikuntaharrastusten sallimiseen. Tässäkin tapauksessa kansalaisten ääntä kuultiin ja ohjeistusta muutettiin.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →