Versona Oy on yritys, joka järjestää Keski-Suomessa pääosin Jyväskylän alueella luontoliikunta sekä -matkailupalveluita. Lisäksi valikoimaan kuuluu kattava kalustovuokraus. Yrityksen arvoja ovat ekologisuus, hyvinvointi, turvallisuus, kestävä kehitys sekä innovatiivisuus. Versona Oy:n toimitusjohtaja Timo Hämäläinen kertoo vuonna 2016 perustetulla yrityksellä olevan nykyään hyvin kattava verkosto eri palveluntuottajien kanssa. Omalla kalustolla saadaan noin 40 henkeä yhtäaikaisesti liikkumaan, yhteistyötahojen kanssa määrät kasvavat jopa kymmenkertaisiksi.

– Emme halua olla vain kaluston vuokrauspiste, vaan nimenomaan haluamme tarjota elämyksiä. Ei ole vielä tullut eteen sellaista palvelutoivetta, jota emme olisi saaneet toteutettua. Kaikkiin retkiin kuuluu aina alkuopastus reittivinkkeineen ja ohjeineen, Hämäläinen summaa.

Viime marraskuussa Versona Oy avasi palvelupisteen Leivonmäen kansallispuiston naapuriin Kivisuolle, noin kolmen kilometrin päähän Selänpohjan parkkialueelta. Toinen kaluston vuokrauspiste sijaitsee Laukaassa Varjolan tilalla.

– Viime kesänä Leivonmäen kansallispuistossa liikkuneilta ihmisiltä tuli paljon kyselyitä fatbikeistä eli tuttavallisemmin läskipyöristä. Kenties korona toimi jonkinlaisena kiihdyttimenä ja loppuvuodesta muutin Kivisuolle. Toimimme kaikissa Keski-Suomen kansallispuistoissa, mutta Leivonmäen kansallispuisto on erittäin monipuolinen, ja ehkä siksi tuntui luontevalta perustaa kaluston vuokraus- ja palvelupiste sen lähelle, totesi Hämäläinen.

Ympäri vuoden vuokrattavien läskipyörien lisäksi valikoimasta löytyy talvella lumikenkiä, liukulumikenkiä sekä kickspark-potkukelkkoja, sekä perinteisiä potkukelkkoja liukulumijalaksilla. Kesällä vuokralle on tulossa kajakkeja. Hämäläinen on vuosien mittaan huomannut, että suomalaiset ovat arkoja ja tuumailevia uusien asioiden suhteen, joten kenties tästä syystä myös uudemmat talviurheiluvälineet eivät vielä ole kunnolla lyöneet läpi varsinkaan paikallisten keskuudessa.

– Aika usein pohditaan hyvin pitkään ja tuumaillaan uuden asian äärellä. Yleisesti ottaen hyvin varovaisesti lähdetään kokeilemaan. Vuokraaminen on siinä mielessä hyvä vaihtoehto, että kaikkia välineitä ei tarvitse välttämättä ostaa heti omaksi. Toisaalta se myös tukee ekologisuutta ja kestävää kehitystä, toteaa Hämäläinen.

Yrittäjä Timo Hämäläinen (toinen vas.) keitti kahvit innokkaille retkeijöille Harjujärven laavulla.

Hämäläinen haluaa kannustaa paikallisia tutustumaan kansallispuistoon kaikkina vuodenaikoina. Tutut reitit näyttäytyvät täysin erilaisina ja mikäli valitsee eri kulkumuodon, on kokemus ja elämys varmasti uusi.

– Usein lomalle halutaan lähteä kauaksi, eikä oman alueen tarjonta välttämättä ole ensimmäisenä vaihtoehtona mielessä. Mielestäni kannattaa tutustua lähimatkailun mahdollisuuksiin varsinkin näinä vaikeina aikoina, sillä se on ekologisempaa ja tukee paikallisia toimijoita. Jokainen aktiviteetti ja vuodenaika tuo oman erilaisen kokemuksen, vaikka se tapahtuisi jo vuosia tutuiksi tulleella alueella, summaa Hämäläinen.

Hämäläinen näkee Leivonmäen kansallispuiston alueen erittäin kehityskelpoisena, jossa palveluita ja aktiviteetteja riittää lähilomailuun. Alueella on yli 30 eritasoista mökkiä, useita yrittäjiä sekä muita toimijoita. Yrityksen toiminta perustuu kumppanuuteen sekä verkostoon, ja näitä molempia Hämäläinen on päässyt toteuttamaan Kivisuolle muuttaessaan. Alue ja toimijat ovat tulleet lyhyessä ajassa tutuksi ja suunnitelmia riittää tulevaisuuteen.

– Tässä tarvitaan toinen toistamme. Vaaditaan yhteistyötä ja näkyvyyden saavuttamista paikallisten joukossa, että aktiivilomalle tai irtiotolle arjesta rohkaistutaan lähtemään lyhyen matkan päähän kotiovelta, summaa Hämäläinen.

Liukulumikengille kansallispuisto on kuin paratiisi

Muutama viikko sitten kourallinen Leivonmäen kansallispuiston alueen yrittäjiä kävi testaamassa tämän talven hittivälineitä, liukulumikenkiä. Noin puolentoista metrin mittaiset, karvapohjalla varustetut liukulumikengät ovat perinteisten metsäsuksien ja lumikenkien välimuoto. Monipuolisuutensa ansiosta käyttäjä voi itse kätevästi määritellä, kuinka haastavaa reittiä haluaa kulkea. Versona Oy:n toimitusjohtaja Timo Hämäläinen sanoo Leivonmäen maaston olevan kuin paratiisi liukulumikenkäilyyn. Lumitilanne on erittäin hyvä ja kansallispuistosta löytyy helppoa sekä haastavaa reittiä.

– Kyllä näillä on aika näppärä kulkea täällä puistossa. Kiipeäminen sekä laskut onnistuvat, kun vain pysyy tasapainossa, totesi suksia testaamassa ollut Leivonmäen kansallispuistot ry:n puheenjohtaja Lea-Elina Nikkilä.

Nämä ovat mukavat kulkea, helpommin näillä pääsee umpihangessa kuin tutuilla lumikengillä, summasi kokemusta Wanhan Vartiamäen lomamökkien yrittäjä Marianne Kosonen.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Yrittäjä Timo Hämäläinen (vas.) antoi vinkkejä liukulumikenkäilyyn Marianne Kososelle ja Lea-Elina Nikkilälle.

Alakuva: Lea-Elina Nikkilä (vas.), Timo Hämäläinen, Antero Rutanen, Matti Kosonen, Marianne Kosonen ja Lilja Rutanen tutustuivat liukulumikenkiin ja kickspark-potkukelkkoihin.