Joutsan nuorisoseurantalolla on jäljennös Werner Holmbergin teoksesta Helteinen kesäpäivä (1860) (kuvassa). Teos muistuttaa samana vuonna maalattua Postitie Hämeessä -taulua, joka on töistä tunnetumpi.

Jäljennöksen on tehnyt vuonna 1914 hartolalainen Albert Carlson (6.9.1876 – 2.3.1964). Hän kävi taidekoulun Helsingissä, mutta palasi Hartolaan, jossa isännöi isältään perimäänsä Kalhon kartanoa. Carlson maalasi elämänsä aikana pääasiassa maisemia.

Helteinen kesäpäivä -teos tuli Joutsan Nuorisoseuralle kiertopalkintona 1950-luvulla. Tarkka vuosiluku samoin kuin kilpailun sisältö eivät ole tiedossa.

– Olisi mukava tietää, milloin taulu tarkalleen tuli Joutsan nuorisoseuralle ja mikä oli kilpailun aihe. Jos joku tietää taulusta jotakin, olisi mukava, jos saisimme tuon tiedon. Taulun historiasta tietävää pyydämme ottamaan yhteyttä, kertoo Joutsan Nuorisoseuran sihteeri Maisa Peltoniemi, jolle tiedot taulusta voi kertoa.

Kummatkin Holmbergin työt, niin Postitie Hämeessä kuin Helteinen kesäpäivä kuuluvat Ateneumin kokoelmiin.

Markku Parkkonen