Päivien pidetessä aurinko alkaa paistamaan JoSePankin risukasaan. Melko alavireisen alkuvuoden katkaisi kaksi kolmen pinnan voittoa Futsaliigassa. Ensin kaatui Someron Voima vieraspelissä lauantaina 5-7 (2-3) ja sunnuntaina HIFK kotona 6-5 (1-4).

JoSePa siis nappasi ensimmäisen voittonsa ikinä Someron Voimasta kreivin aikaan. Vieraat eivät kuitenkaan aloittaneet ottelua mitenkään erityisen hyvin. Kun SoVo sai vielä avausmaalinsa suht helposti vastahyökkäyksestä, tuli JoSePan puolella pian joko taas -fiiliksiä. Somero ei kuitenkaan käyttänyt etsikkoaikaansa hyväkseen. Vapaapotkun jälkitilanteesta Jarkko Kosunen sai tökittyä tasoituksen, ja yllättäen JoSePa oli taas pelissä mukana. Jarkko Kosusen ja Joonas Manzon toimiessa kapellimestareina JoSePa kiri ensimmäisellä jaksolla 2-3 taukojohtoon.

Toisella jaksolla JoSePa sai puolustuksen paremmin organisoitua ja Matias Paappasen 2-4 -maalin jälkeen sille tulikin tarvetta. SoVo otti pelin väkisin haltuun, mutta nyt hengen päälle saaneet vieraat eivät SoVoa helposti maalipaikoille päästäneet. 3-4 kavennuksen jälkeen Jarkko Kosunen järkkäsi Joonas Manzolle avopaikan ja JoSePa oli taas kahden maalin johdossa. Sama kaksikko iski 33 minuutin kohdalla toistamiseen ja SoVo otti reikäpaidan käyttöön. Tuloksena oli yksi lisää JoSePalle ja kaksi SoVolle, mutta todella tärkeät pinnat lähtivät Joutsaan.

Voitosta huolimatta JoSePakaan ei esittänyt mitään eritysen hyvää futsalia, sillä SoVokin on ollut pelillisesti hukassa jo jonkin aikaa. JoSePan parantunut puolustuspeli, hyvin pelannut maalivahti Niko Rantanen ja tehoiltaa viettäneet Jarkko Kosunen ja Joonas Manzo (molempien tehot 2+3) toivat pisteet ansaitusti Joutsaan. Yleensä JoSePan ei ole kannattanut maalintekokilpaan lähteä mukaan, eikä varsinkaan SoVoa vastaan.

Valmentaja Mikko Paappasen kommentti:

– Kipeästi kaivatut pisteet. Kiva, että tuli onnistumisia laajalla rintamalla. Vaikka esitys ei ollut täydellinen, oli paljon hyviä elementtejä pelissä. Taas putosi yksi pelaaja (Heikki Rasmus) pelistä pois, kohta on kaivettava kaikki jätkät, joilla on JoSePa-pelipassi joskus ollut. En halua ketään nostaa nyt sen kummemmin esiin, Niko Rantaselle oli toki tärkeää onnistua tänään. Huomenna taas tärkeä matsi.

Sunnuntaina oli siis vastassa HIFK, joka on noussut viime kierroksilla mukaan taisteluun omasta sarjapaikastaan. Voitolla HIFK olisi noussut pisteella JoSePan ohi, JoSePan voittaessa kaulaa suoraan putoamiseen tulisi viisi pinnaa. Jälkimmäinen toteutui, JoSePa vei lopun uskomattomalla nousulla kaikki pinnat.

Pelin merkitys näkyi JoSePan otteissa avauspuolikkaalla selvästi. Pelin hallinta oli isännillä, mutta pallo poltteli jaloissa varsinkin omalla kenttäpuoliskolla. Niinpä omissa kolisi jo 2 minuutin kohdalla, JoSePaakin joskus edustanut Jose Ikonen laittoi pallon etukulmasta Niko Rantasen taakse. Jakke Kosusen kova kosketus alimpana miehenä johti jo 2-0 maaliin, eikä peli oikein hyvältä näyttänyt. JoSePa yritti kovasti, mutta selkeille maalipaikoille oli hankala päästä. Kun 0-3 syntyi rajakuviosta, alkoi JoSePan kannalta näyttää huonolta. Matias Paappanen kavensi rajapotkusta Jakke Kosusen hienosta passista, mutta sitten Janne Kosusen pallon menetys poiki jo 1-4 maalin HIFK:lle.

Toisen jakson alkuun HIFK haki ratkaisevaa nykäystä, ja ensimmäiseen viiteen minuuttiin Niko Rantanen oli pelastanut kolme selkeää maalintekopaikkaa. JoSePa sai vähitellen pallollista peliä haltuun, ja 26 minuutin kohdalla Oskari Luoma tälläsi komeasti pienestä kulmasta etuylänurkkaan kavennuksen 2-4. Pelikellon näyttäessä 31 minuuttia JoSePan kova prässi kostautui ja Timo Peltola puttasi vastahyökkäyksestä Jose Ikosen syötöstä HIFK:n jo ratkaisevan tuntuiseen 2-5 johtoon. JoSePa otti reikäpaidan käyttöön 34 minuutin kohdalla ja hiukan yllättäen sehän toimikin erinomaisesti. Pari hyvää vetopaikkaa hoiteli HIFK:n maalivahti Sampo Kaukonen, mutta takatolpalle hänkään ei ehtinyt. Periaatteessa sama kuvio toimi kolme kertaa – vuorollaan pallon kävivät toimittamassa verkkoon Joonas Manzo, Jari Kotimäki ja Matias Paappanen – tilanne 5-5. HIFK, jolla on paljon vähemmän pelejä pelaamatta, otti riskin ja yritti voittomaalia reikäpaidalla, mutta se kostautui. Otto Piili raastoi pallon pois Jose Ikoselta, ja laittoi määrämittaisen yli puolustuksen ja JoSePan voittomaali syntyi ajassa 39.54.

Futsalissa ei aina saa, mitä ansaitsee. Ehkä hyvin puolustanut ja terävästi hyökännyt HIFK olisi tästä jotain ansainnut. JoSePalle oli näennäisestä hallinnasta huolimatta selkeitten tekopaikkojen luonti varsin hankalaa. Sen sijaan HIFK oli omissa paikoissaan terävä. Tosin yhtä maalia lukuunottamatta kaikkiin HIFK:n maaleihin johti aika selkeä JoSePan virhe tai pallon menetys. Reikäpaitaa JoSePa pyöritti tällä kertaa erinomaisesti, prässin alta tultiin pois Kosusen veljesten ja Otto Piilin johdolla maltillisesti ja kuviot saatiin käyntiin; tuloksena kolme kaunista maalia. Ikiraastaja Otto Piilin voittomaali oli sitten oma lukunsa, pallo väkisin pois ja nosto yli puolustuksen. Kaunista!

– Kiva, että meilläkin käy välillä tuuri, kuuden pinnan viikonloppu. Ekalla jaksolla jäätiin liikaa pyörimään omalle alueelle, ja takaiskujen jälkeen piti taktiikka vähän muuttaa. Se ei oiken meinannut onnistua. Vielä on kahdeksan peliä jäljellä, paljon pinnoja jaossa. Ei ole ihan meidän juttu, että menee kahdessa pelissä kymmenen omiin ja silti voitetaan, mutta kelpaa, totesi Mikko Paappanen.

Ensi viikonloppuna kohdataan ensin lauantaina Sievi kotona ja sunnuntaina uudestaan HIFK Helsingissä.

Petri Hentinen

Yläkuva: JoSePan joukkueella oli sunnuntain kotipelin jälkeen aihetta hymyyn.

Tagged with →