Keski-Suomen seututerveyskeskuksen kuntien väestön koronarokotukset käynnistyvät tänään ajanvarauksella. Ensimmäisenä ajanvaraus avataan yli 80-vuotiaille ja heidän kanssaan asuville omaishoitajille. Muun väestön osalta ajanvaraus ei ole vielä käynnissä.

Jos rokotettavan omaishoitaja ei täytä rokotusvuorossa olevan ikäryhmän kriteerejä, hänet voidaan seututerveyskeskuksen mukaan rokottaa samalla kertaa rokotettavan kanssa, jos rokotteita vain on saatavilla. Tässä tilanteessa hänen ei siis tarvitse varata omaa aikaa. Muutoin jokaisen on varattava oma henkilökohtainen rokotusaika.

Alle 70-vuotiaiden vakavia perussairauksia sairastavien rokotusajanvaraus avataan keskiviikkona 17.2. Vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavaksi sairaudeksi tai tilaksi katsotaan elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen kakkostyypin diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

70–80-vuotiaiden ja heidän kanssaan asuvien omaishoitajien osalta ajanvaraus avataan aikaisintaan viikolla 8.

Koronarokotusajan voi varata sähköisesti seututerveyskeskuksen nettisivujen kautta tai soittamalla nettisivuilta löytyvään rokotusajanvaraukseen tarkoitettuun puhelinnumeroon, tosin alle 70-vuotiaiden vakavia perussairauksia sairastavien osalta aikoja voi varata alkuun ainoastaan puhelimella. Muutoin seututerveyskeskus suosittelee ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen käyttöä.

Tehon varmistamiseksi koronarokotteita tarvitaan kaksi annosta. Niille, jotka rokotetaan vielä tämän viikon aikana, tehosterokote annetaan kolmen viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Jatkossa annosväli pitenee, eli ensi viikolla ja siitä eteenpäin ensimmäisen rokotuksen saaville tehoste annetaan vasta kahdentoista viikon päästä.

Tarja Kuikka

Uutista päivitetty 15.2.2021 kello 8.38: Lisätty tieto alle 70-vuotiaita vakavia perussairauksia sairastavien ja 70-80-vuotiaiden ja heidän kanssaan asuvien omaishoitajien rokoteajanvarauksen avaamisesta.