Vuonna 2010 eräät Joutsan poliittiset ryhmät päättivät yhdistää perusturvan ja sosiaalitoimen johtamisen ja vuoden 2011 alussa valittiinkin niiden virkamiespomoksi peruspalvelujohtaja.

Virkaan valittiin henkilö, joka paperilla näytti varsin pätevältä hommaan. Kun tulin perusturvalautakunnan jäseneksi tämän kunnallisvaalikauden alussa, huomasin hänen käyttäytymisestään, ettei pomolla voinutkaan olla sairaanhoitajan pätevyyttä, kuten oli hakupapereissaan ja julkisuudessa väittänyt. Todistus siitä puuttui; puuttui myös oleellinen tieto aiemman työhistorian pitkähköstä keskeytyksestä. Kunnanjohtaja ja valinnan tehneet eivät olleet tarkistaneet asiaa edes Valviran rekistereistä. Eivätkä myöhemmin millään suostuneet tunnustamaan laiminlyöntiä tehneensä.

Kun kiinnitin päättäjien huomiota asiaan, päättäjät kostoksi erottivat koko perusturvalautakunnan (minut), vaikka Valvira, poliisi, syyttäjä ja Eduskunnan oikeuskansleri olivat todenneet petoksen tai lievän petoksen tapahtuneen. Minua rangaistiin myös samalla siitä, että olin joutunut myöhemmin korjaamaan lukuisia va. peruspalvelujohtajan tekemiä esittelyasiakirjoja ja auttamaan kuntalaisia saamaan oikeutta asioilleen yksilöjaostossa.

Syyskuussa 2018 kunnanhallitus sitten totesi, että yhdellä pomolla ei kuitenkaan pärjätä ja että virka jaetaan taas kahtia. Julkisuuteen syynä kerrottiin olevan peruspalvelujohtajan liian suuren työmäärän. Vuodesta 2013 lähtien oli lomia jäänyt pitämättä ja kesään 2019 mennessä oli ylitöitäkin kertynyt 385 tuntia. Esimiehensä kunnanjohtaja ei siis ollut vahtinut lomien pitämistä eikä huomannut, ettei kokonaispalkkauksessa oleva virkamies voi lain mukaan tehdä ylitöitä. Lomiakaan ei saa niputtaa määräänsä enempää.

Kunnanhallitus hyväksyi kyseisen virkamiehen eläköitymisen 1.5.2019 lähtien ja kunnanjohtaja palkitsi lähtijän ”kultaisella kädenpuristuksella” eli kahdeksan ja puolen kuukauden palkallisella poissaololla virkapaikaltaan. Viransijaisille maksettiin tuolta ajalta palkanlisiä ja arvioni mukaan kädenpuserrus ja palkkio petollisesta toiminnasta palkittiin yli 100.000 eurolla kuntalaisten verorahoja.

Pyysin poliisia tutkimaan sen, olisiko kunnanjohtaja ollut oikeutettu kyseisen puserruksen maksamaan, poliisi ilmoitti, että sen tulkinnan mukaan johtavalle viranhaltijalle voidaan maksaa ihan mitä vain. Kunnanhallitus tuli samaan tulokseen viime maanantaina käsitellessään asiassa tekemääni takaisinperintävaatimusta. Kalliiksi tuli tämä poliittinen harharetki.

Kalle Willman
perusturvalautakunnan jäsen viimeisiä kuukausia

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →