Paikallislehden uutisessa (JS 27.1.2021) kerrottiin, että osallistavan budjetoinnin määrärahalla laajennetaan Myllypuistoa ja tehdään Leivonmäelle ulkokuntosali. Lähes kaksisataa ääntä annettiin viidelle parhaaksi valitulle kuntalaisten ehdotukselle, joista kahden toteuttamiseen riittää käyttöön saatu 20.000 euroa. Kiitokset esitysten tekijöille, ehdotuksia äänestäneille!

Kun reilu vuosi sitten tein aloitteen osallistavan budjetoinnin kokeilusta, ajatuksena oli nimenomaan osallistaa kuntalaisia pohtimaan, miten voisimme kunnalle perintöjen kautta tullutta rahaa käyttää. Tässä yhteydessä on siis kyseessä juuri sellaiset varat, jotka tulee käyttää yhteisen hyvinvoinnin parantamiseksi muihin kuin lakisääteisiin tarkoituksiin.

Osallistuvan budjetoinnin nimellä samankaltaista toimintaa on toteutettu jo vajaassa 40 kunnassa, mutta melko uusi idea tämä kuntalaisten osallistaminen yhteisten varojen käyttöön on. Pidän tätä merkittävänä avauksena avoimempaan, yhdenvertaisempaan  päätöksentekoon ja kuntalaisten mukaan ottamiseen oman yhteisömme hyvinvoinnin kehittämiseen.

Tällä kertaa esimerkiksi uusien ulkoilureittien, viljelypalstojen ja viljelylaatikoiden rakentaminen kirkonkylän keskustan tuntumaan jäi pistesijoille. Mutta myös vuoden 2021 talousarviossa on maininta osallistavan budjetoinnin toteuttamisesta, joten nyt kaikki pohtimaan, millaisia hyvinvointiamme parantavia hankkeita voisimme seuraavalle kierrokselle esittää.

Lea-Elina Nikkilä
työryhmän pj, valtuutettu (vihr)

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.