Tällä viikolla vietetään koulujen ja suomalaisten sanoma- ja paikallislehtien yhteistä Uutisten viikkoa, jonka monet tuntevat paremmin sen aiemmalla nimellä Sanomalehtiviikkona. Perinteiseen tapaan myös Joutsan Seutu on laajasti mukana koulujen elämässä viikon aikana.

Uutismedian liitto eli entinen Sanomalehtien liitto on tutkinut Uutisten viikkoon liittyen kansalaisten mediasuhdetta. Vaikka nykyään puhutaan paljon sosiaalisen median hallitsevasta asemasta, on tutkimuksissa paljon positiivisia tuloksia paikallislehdistönkin kannalta. Esimerkiksi valtaosa nuorista uskoo vahvasti suomalaisten uutismedioiden korkeaan laatuun.  Nuoret myös uskovat, että luotettavan tiedon merkitys tulee tulevaisuudessaan entuudestaan kasvamaan.

Joutsan Seudun omista lukijatutkimuksista tiedämme, että oma paikallislehti on Joutsan seutukunnan asukkaille erittäin tärkeä. Yli 90 prosenttia alueen asukkaista ilmoittaa lukevansa Joutsan Seutua joka viikko, ja yli 70 prosenttia kertoo lukevansa Joutsan Seudun “kannesta kanteen” tai “lähes kokonaan”.

Oman paikallislehden merkitystä henkiselle elämälle voisi verrata vaikkapa oman paikkakunnan ruokakaupan merkitykseen. Useimpien mielestä elinolosuhteet kurjistuisivat melkoisesti, jos ei esimerkiksi Joutsassa olisi kunnollista päivittäistavarakauppaa. Samalla tavalla paikallislehden puuttuminen muuttaisi henkisen ilmapiirin varsin kurjaksi.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.