Viime vuonna Joutsassa syntyi 16 vauvaa ja Luhangassa yksi. Näin vuosi 2020 oli 2000-luvun toiseksi huonoin vauvavuosi Joutsan seutukunnalla. Huonoin vuosi oli 2018, jolloin Joutsassa syntyi kymmenen vauvaa ja Luhangassa yksi vauva.

Seutukunnan syntyvyys on romahtanut 2010-luvun loppupuolella. Vielä vuonna 2015 syntyneitä oli 38, mutta vuonna 2016 vain 19. Vuonna 2017 syntyvyys nousi vielä 26 vauvaan, mutta sen jälkeen lukema on pysynyt alle kahdessakymmenessä.

Pidemmällä tarkastelujaksolla syntyvyys on romahtanut vielä rajummin. Vielä 1980-luvulla seutukunnalla syntyi keskimäärin 73 lasta vuodessa ja 1990-luvullakin 64 lasta vuodessa.

Samaan aikaan seutukunnan vuosittainen kuolleisuus on pysynyt suunnilleen ennallaan hieman yli sadassa. Vuoden 2020 koronaepidemia ei näy mitenkään seudun kuolleisuudessa. Itse asiassa seudulla kuoli viime vuonna täsmälleen yhtä monta henkilöä (108) kuin vuonna 2019.

Luhanka päätyi plussalle

Vaikka syntyvyys on seutukunnalla heikkoa, on vuoden 2020 väestötilastoissa positiivisiakin uutisia. Luhanka nimittäin sai viime vuonna suhteessa huomattavan paljon muuttovoittoa. Luhangan kokonaisnettomuutto oli peräti 21 henkilön verran plussalla. Kun Joutsassakin nettomuutto oli vain kahden henkilön verran miinuksella, Luhangan muuttovoitto veti koko seutukunnan muuttovoittoiseksi.

Myös Luhangan kokonaisväestömuutos oli yhdeksän henkeä plussalla. Luhangan väkiluku siis kasvoi vuonna 2020, mikä on tämänkaltaiselle kunnalle varsin hyvä saavutus. Luhanka pärjäsi suhteellisessa väestömuutoksessa Suomen kaikista kunnista 20:nneksi parhaiten. Vastaavalla listalla Joutsan kunta oli sijalla 270 eli 50 heikoimman kunnan joukossa.

Joutsassa luonnollinen väestökehitys (syntyneet miinus kuolleet) oli 79 henkeä miinuksella ja Luhangassa 12 henkeä miinuksella. Joutsassa väestön kokonaismäärä väheni viime vuonna 82 henkilöllä.

Tilastokeskuksen väestötilaston mukaan Joutsassa asui vuoden 2020 lopussa 4.295 henkilöä, Luhangassa 699 henkilöä ja koko seutukunnalla siis 4.994 henkilöä.

Markku Parkkonen

Tagged with →