Joutsan, Hartolan, Pertunmaan ja Sysmän kuntien alueella käynnistyi tämän viikon alussa uudenlainen lähihoitajakoulutus. Koulutuksella haetaan ratkaisua alueen hoitajapulaan. Koulutus suuntautuu ikääntyvien hoitoon ja kuntoutukseen. Koulutuksen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä oppilaitokset Gradia ja Salpaus. Myös lähiopetus toteutetaan alueella.

Tärkeässä roolissa koulutusmallissa ovat työnantajat, sillä suurin osa oppimisesta tapahtuu työpaikoilla. Koulutusta on valmisteltu oppilaitosten, työnantajien, kuntien ja TE-hallintojen yhteistyönä.

Opiskelut aloittaa 27 henkilön ryhmä, joka valikoitui 40 hakijan joukosta soveltuvuusarvioinnin perusteella. Koulutus käynnistyi maanantaina ja keskiviikkona 20.1. opiskelijat suuntaavat työssäoppimispaikoilleen. Työssäoppimispaikkoina toimii 13 yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijaa alueelta. Opiskelijoiden toivotaan työllistyvän työssäoppimispaikkoihinsa jo koulutuksen aikana.

Joutsassa opiskelun aloittaa 13 opiskelijaa ja heidän työssäoppimispaikkansa ovat Mehiläinen Omakoti Kartano, Attendo Erkinpuisto, Joutsan Palvelukoti, Esperi Hoivakoti Kaari, Joutsan kunnan kotihoito, Palvelukeskus Jousi sekä Huuponhovi.

Hartolassa aloittaa neljä opiskelijaa, Pertunmaalla kaksi ja Sysmässä kahdeksan.

Koulutus on osa Pienten kuntien elinvoimaa -hanketta, jonka avulla haetaan ratkaisuja siihen, miten työllistymistä ja työvoiman saatavuutta voidaan parantaa pienten reunakuntien työssäkäyntialueella.

Markku Parkkonen