Luhangan kuluvan vuoden budjettiesitys on melko lailla täsmälleen viime vuoden budjetin tasossa. Kuluvalle vuodelle budjetissa ennustetaan 71.394 euron alijäämää, kun vuoden 2020 budjetissa alijäämä oli 70.444 euroa.

Budjettiesitys tulee valtuuston käsittelyyn ensi viikon keskiviikkona 20.1. Budjetin valmistelu on myöhässä, sillä normaalisti kunnan budjetti olisi hyväksyttävä edellisen vuoden loppuun mennessä.

Budjettiesityksessä kunnan maksutuottojen ennakoidaan pienenevän jopa reilulla kolmanneksella. Muutos selittyy pääosin sillä, että Luhangan vanhainkoti muuttuu tehostetun palveluasumisen yksiköksi ja samalla maksurakenne muuttuu. Henkilöstökuluihin kunta aikoo viilata noin sadantuhannen euron säästön. Palvelujen oston arvioidaan pienevän jopa vajaalla 400.000 eurolla.

Verotuloihin arvioidaan pientä lisäystä ja toisaalta valtionosuuksien arvioidaan pienenevän.

Luhangan kunnan vuosikatteeksi on budjetissa arvioitu 161.966 euroa (vuoden 2020 budjetissa: 64.144 euroa). Kuluvalle vuodelle kunta ei ole arvioinut saavansa satunnaisia tuottoja. Tämä arvio sekä poistojen suureneminen vievät budjetin loppusumman suunnilleen samoihin viime vuoden kanssa.

Alijäämästä huolimatta Luhangalla ei toistaiseksi ole akuuttia kriisiä, sillä kunnalla on taseessaan kertyneitä ylijäämiä 1,6 miljoonaa euroa.

Budjetin investointiosassa on lähinnä pieniä hankintoja sekä korjauksia. Katu- ja ulkovalaisimia aiotaan hankkia 30.000 eurolla, kunnan mainoslogokylttien teettämiseen kahteen eri kohteeseen varataan 8.000 euroa, keskuskeittiön laitehankintoihin 8.000 euroa, Virkailijatalon asuinrakennuksen kattoremonttiin 25.000 euroa ja Palotalon pakokaasunpoistojärjestelmään 7.000 euroa.

Korjauksia tehdään Kilpalan asuntoon ja vanhustentaloihin yhteensä 30.000 eurolla. Lisäksi liikuntasalin maalaukseen on varattu 20.000 euroa.

Markku Parkkonen

Tagged with →