Kunnallisvaalit lähestyvät, joten Suomen kunnissa ja kaupungeissa valmistellaan parhaillaan äänestämisen yksityiskohtia. Kunnanhallitus päätti maanantaina, että vaalipäivänä 18.4.2021 äänestyspaikkana Joutsassa Äänestysalue 1:llä toimii vanha terveysasema. Se toimii myös ennakkoäänestyspaikkana 7.–13.4.2021.

Leivonmäellä eli Äänestysalue 2:lla äänestyspaikkoihin ei tullut muutoksia. Ennakkoäänestys tapahtuu Leivonmäen kirjastossa ja varsinaisena vaalipäivänä äänestetään Kurkiauran koululla.

Joutsan äänestäminen tapahtuu nyt ensi kertaa vanhalla terveysasemalla. Kunnanjohtaja Harri Nissinen kertoi ehdottaneensa sitä esteettömyyden ja korona-rajoitusten huomioimisen vuoksi.

– Tila on vapaa ja turvallinen. Monet ikäihmiset asioivat sen naapurissa sijaitsevassa uudessa sote-keskuksessa, minkä vuoksi vanhat tilat ovat hyvin saavutettavissa, toteaa Nissinen.

Vanhalla terveysasemalla on kaksi sisääntuloa, pääovet ja niin sanottu ambulanssipääty/ensiavun pääty, ja näitä yhdistää pitkä käytävä. Tarvittaessa äänestäjien liikkuminen voidaan järjestää koronaturvallisesti näiden pisteiden välillä siten, että äänestäjä tulee toisista ovista sisään ja toisesta ulos. Äänestäjien liikkumisesta äänestyspaikoilla ohjeistetaan kuitenkin vielä erikseen myöhemmin.

Äänestys laitoksissa suoritetaan vaalitoimikunnan toimesta. Näihin liittyen äänestyspaikkoina toimivat Palvelukeskus Jousi ja Huuponhovi, terveyskeskuksen vuodeosasto, Joutsan Kartanokoti, Esperi Kaari, Attendo Erkinpuisto, Joutsan Palvelukoti, ja Kirkkokankaan kerhotila.

Ennakkoäänestyspaikkana 7.–13.4.2021 toimivat Joutsan vanha terveysasema ja Leivonmäen kirjasto ovat auki seuraavasti: Joutsan entinen terveysasema arkipäivisin klo 9–18 sekä lauantaina klo 10–14 ja Leivonmäen kirjasto torstai klo 13–19 sekä perjantaina klo 10–16. Sunnuntaina Joutsan ennakkoäänestyspaikat eivät ole avoinna. Normaalia lyhyempien äänestysaikojen perusteena on arvioitu vähäinen äänestäjien määrä.

Äänestysalueet 1 (Joutsan äänestysalue) ja Äänestysalue 2 (Leivonmäen äänestysalue) voi mieltää itselleen siten, että ne muotoutuvat ennen kuntaliitoksia olleiden kuntarajojen mukaan.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Joutsassa Äänestysalueen 1:llä äänestävät vanhalla terveysasemalla. Äänestäminen tapahtuu näissä tiloissa niin ennakkoäänestyksessä kuin varsinaisenakin vaalipäivänä 18.4. Vanha terveysasema on vapaa sen toimintojen siirryttyä naapuriin rakennettuihin uusiin tiloihin, ja näin mahdollistuu koronaturvallinen äänestäminen. Liikkumisesta ja kulkusuunnista äänestyspaikoilla ohjeistetaan vielä erikseen myöhemmin.