Talviurheilumahdollisuudet ovat tällä hetkellä seutukunnalla heikon lumi- ja pakkastilanteen takia kehnot. Tiistaina Joutsan Seudun mennessä painoon seudulla pääsi ainoastaan hiihtämään tykkilumella, sillä luonnonlumen puuttuessa muita latuja saadaan vielä odotella, ja jo kertaalleen jäädytetyt luistelukentätkin menivät vesisateiden seurauksena huonoon kuntoon.

Joutsan Pommin tykkilumilatu valmistui viime keskiviikkona ja avoinna on vanhalta urheilukentältä lähtevät 1,3 kilometrin ja 1 kilometrin ladut. Vesisateet eivät ole tehneet ladulle hyvää, mutta Pommin puheenjohtaja Marko Hartonen arvioi tiistaina ladun kestävän vesisadetta vielä muutaman päivän, ei kuitenkaan enää pidempään.

– Sanotaan, että huomisen päivän yli kun selviää, niin sitten ei ole mitään hätää, Hartonen totesi viitaten siihen, että sääennusteiden mukaan lämpötilaan oli luvassa keskiviikkona pientä laskua.

Paksumpi lumikerros kestäisi vesisadetta paremmin, mutta pysyvästä luonnonlumesta ei ole vielä tietoa ja latujen lumettamiseenkin tarvittaisiin Hartosen mukaan pakkasasteita vähintään kolme, mieluummin viisi ja enemmänkin. Viimeksi lunta tykitettiin Hartosen mukaan kuusi vuorokautta 3–7 pakkasasteilla ja tällöin tuotto on huonompi kuin kovemmalla pakkasella.

– Jos kuusi vuorokautta olisi tykitetty ja olisi ollut yli 10 astetta pakkasta, niin meillä olisi tullut kolmen kilometrin lumet. Eli suhteessa tuotto kasvaa selkeästi, kun pakkanen lisääntyy.

Luistelukentät ehdittiin saada jo käyttökuntoon, mutta viime aikojen sateet sulattivat kentät huonoon kuntoon. Kuva: JS Arkisto / Tarja Kuikka

Luistelukenttiä ehdittiin jäädyttää eri puolilla seutukuntaa, mutta nyt ne ovat huonossa kunnossa tai kokonaan luistelukelvottomia. Joutsassa jääkiekkokaukalo ja Joutsan yhtenäiskoulun jääalue ovat suljettuja, sillä ne ehtivät sulaa lähes kokonaan, ja samoin suljettuja ovat Leivonmäen jääkiekkokaukalo ja sen vieressä oleva jääalue. Myös Luhangan luistelukentillä harrastaminen kävi sateiden takia hankalaksi, osin mahdottomaksikin.

Näillä näkymin luistelemaan pääsyä joudutaan odottamaan, sillä kenttien jäädytykseen tarvitaan riittäviä useamman päivän pakkasjaksoja, eikä niitä ole pidemmän ajan sääennustusten mukaan lähiaikoina tulossa. Esimerkiksi Joutsan jääkiekkokaukalossa ja yhtenäiskoulun jääalueella päästäneen Joutsan jääalueita hoitavan kunnan teknisen toimen työntekijän Jarkko Mäen mukaan jäädyttämään mahdollisesti vasta loppiaisen jälkeen, jos ennustettu pakkaskausi tulee silloin.

– Tarvitaan kolme vuorokautta vähintään 4–5 astetta pakkasta, että saadaan jäätymään riittävästi sitä jäätä, kertoo Mäki.

Pienemmät, 1–2 asteen pakkaset eivät Mäen mukaan vielä riitä, sillä jäätymisprosessi on hidas. Jääpintaa jäädytetään Mäen mukaan hyvin pieninä kerroksina, jotta se jäätyisi ja jäälle laskettavan vesimäärän jäätyminen kestää 1–2 asteen pakkasella niin pitkään, ettei vuorokaudessa voi jäädyttää montaa kerrosta.

Myös Hiihtokeskus Purnussa odotellaan toimitusjohtaja Timo Olkkosen mukaan tasaista pidempää pakkasjaksoa, että rinteissä päästäisiin lumen tekoon.

– Kyllähän se 5–10 asteen pakkanen pitäisi olla ja varmaan viikko sellaista, tai reilu viikko, niin voisi olla, että saisi rinteen auki. Kuitenkin semmoinen sadan metrin korkeusero ja luonnonmuovaamat rinteet vaativat jonkun verran lunta ja hyvää pakkasta ja jonkinlaisen tasaisen jakson, ettei mene nollaan päivällä ja pakkaselle yöllä. Olisi vaikka kymmenen asteen hyvä pakkanen, niin se olisi tehokasta, arvioi Olkkonen.

Sääennusteiden mukaan Olkkosen kuvailemaa pakkasjaksoa ei näyttäisi enää tänä vuonna tulevan, joten Purnun laskettelukausi päästäneen aloittamaan aikaisintaan tammikuussa. Olkkosen mukaan Purnussa ollaan kuitenkin valmiina aloittamaan lumetus heti sään salliessa.

– Tykkejä testattiin silloin, kun oli edelliset pakkaset ja ne ovat mäessä ja valmiina siihen, mutta hyvää pakkasta odotellaan.

Tarja Kuikka

Tagged with →