Tänä vuonna neljäntenä adventtina vietettyyn koko perheen joulukirkkoon ei vallitsevan tilanteen vuoksi päässyt paikan päälle, mutta jumalanpalvelus lähetettiin striimattuna seurakunnan facebook-sivuilla. Näin kaikilla oli mahdollisuus seurata livelähetyksen kautta perinteistä joulukuvaelmaa ja lähetys myös tallennettiin. Niinpä jokainen voi katsoa tallenteen ja sen myötä rauhoittua joulun viettoon oman aikataulunsa mukaan.

Joutsan seurakunnan kirkkoherra Tuula Leppämäki kertoi viime viikolla vielä entisestään tiukentuneiden koronarajoitusten vaikuttaneen kuvaelman toteuttamiseen.

Aiemmin ihmisiä on ollut kymmeniä näyttelemässä, mutta tänä vuonna joulukirkkoa toteuttavien ihmisten määrä piti rajata kymmeneen. Tästä syystä joulukuvaelma ei välttämättä ole niin näyttävä, mutta varmasti tunnelma ja sanoma välittyy striimin kautta, Leppämäki totesi.

Eniten Leppämäkeä harmittaa vuorovaikutteisuus, joka nyt tilanteen vuoksi jää suurilta osin toteutumatta.

– Perinteisesti koko perheen joulukirkossa olen kutsunut lapsia yhdessä aikuisten kanssa esimerkiksi sytyttämään kynttilöitä ai avaamaan joulukalenterin luukkuja. Nyt näitä yhteisöllisyyttä luovia elementtejä ei pystytä toteuttamaan, joka tottakai harmittaa, Leppämäki jatkaa.

– Perheet ovat myös tykänneet käydä kuvauttamassa itsensä jouluseimen ympärillä ja lähettäneet siitä esimerkiksi isovanhemmille jouluisen kuvatervehdyksen, mutta tätä ei nyt ole mahdollista tehdä, Leppämäki toteaa.

Mutta on tilanteessa myös paljon positiivista, striimauksen kautta väkeä on tavoitettu paljon syksyn mittaan. Leppämäki oli jo aikoja sitten päättänyt, että vaikkei rajoituksia olisi enää ollut ja tilanne olisi sallinut seurakuntalaisten tulon kirkkoon, olisi tilaisuus joka tapauksessa striimattu.

– Tämä on ollut iso ja merkittävä uusi työtapa, jolla tavoitetaan paljon ihmisiä. Olen saanut positiivista palautetta seurakuntalaisilta, jotka eivät välttämättä normaalisti tulisi paikalle kirkkoon, mutta ovat seuranneet livelähetyksiä kotoa. Tästä on ollut pelkkää hyvää, summaa Leppämäki.

Perinteisen kuvaelman lisäksi joulukirkossa laulettiin muun muassa kauneimpia joululauluja ja rukoiltiin.

Jonna Keihäsniemi

Kuvankaappaus seurakunnan sunnuntaina striimatusta koko perheen joulukuvaelmasta.

Tagged with →