Ainakin jotkut Joutsan Seudun lukijatkin ovat havahtuneet Joutsan kunnan sote-rakentamisen määrään. Aivan pienistä investoinneista ei nimittäin ole kyse, kuten kunnan budjetin käsittelyn yhteydessä on tullut selville. Äskettäin valmistunut uusi sote-keskus maksoi noin viisi miljoonaa euroa.

Lisäksi suunnitelmissa on vuodeosaston saneeraaminen palvelukeskus Jouseen, Jousen remontti, hammashuollon ja keskuskeittiön tilojen rakentaminen, väestönsuojan rakentaminen sekä lopulta vanhan terveyskeskuksen purkaminen. Suunniteltujen hankkeiden alustava hintalappu on yhteensä lähes kuusi miljoonaa euroa, eli kaiken kaikkiaan Joutsa laittaa sote-rakentamiseen rahaa neljän vuoden aikana lähes 11 miljoonaa euroa.

Mikäli valtakunnallinen sote-uudistus toteutuu, siirtyy kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta reilun parin vuoden päästä uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Ilmeisesti tässä vaiheessa kunnan rooli sote-asioissa muuttuu lähinnä vuokraisännäksi, eli hyvinvointialue vuokraa kunnilta tarpeelliseksi katsomansa toimitilat.

Ennen uudistusta tehtävässä sote-rakentamisessa kuntien onkin siis varmistettava, että tehdään sellaisia tiloja, joita hyvinvointialue haluaa vuokrata vielä pitkälle tulevaisuuteen. Mikäli kunnassa arvioidaan, että tiloille on käyttöä vielä parin vuosikymmenenkin päästä, ei rakentamisen hintalapusta tarvitse kauheasti välittää.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →