Eräs Joutsan Seudun lukija kyseli toimituksestamme, liekö paikkakunnalla saatavissa mökkitalkkareiden palveluja. Pienen etsintätyön jälkeen mökkitalkkareita löytyikin ainakin puolen tusinaa.

Laajalti monenlaisia kiinteistöhuollon ja vartioinnin töitä tekevällä Jokita Oy:llä on palveluvalikoimassa myös mökkitalkkari-tyyppisiä palveluja. Yrittäjä Tero Toivosen mukaan näiden töiden osuus on tällä hetkellä yrityksen liikevaihdosta noin 5–10 %, joten aivan pienestä toimintasektorista ei ole kyse.

– Meillä on jonkin verran sopimusluonteisia vakiohommia ja toisaalta kertaluonteisia töitä, esimerkiksi laiturien korjauksia. Myös hälytys- ja vartiointipalveluamme käytetään vapaa-ajanasunnoilla jonkin verran, kertoo Toivonen.

Tämän vuoden aikana lisääntynyt vapaa-ajanasukkaiden määrä on näkynyt myös Jokitalle tulevien kyselyjen määrän lisääntymisenä.

– Yleensä pystymme vastaamaan kyllä kaikkiin kyselyihin, mutta välillä asiakkaiden aikataulutoiveet ovat vaikeasti toteutettavissa, kertoo Toivonen.

Marjotaipaleessa asuvan Veli-Matti Raittisen (kuvassa yllä) yritys Velkun Talohuolto on tehnyt muiden töiden ohessa mökkitalkkarin hommia jo 15 vuotta. Pääosin asiakkaat tarvitsevat tekijää pienille remonttitöille, mutta Raittisen palveluvalikoimaan kuuluu lähes kaikki, mitä mökkitalkkarilta voi odottaa ruohonleikkuusta piharakennusten pystyttämiseen.

Aiemmin muun muassa Mieskonmäen kyläkauppiaana toimineella Raittisella on muutamia sellaisia asiakkaita, jotka ovat käyttäneet hänen palvelujaan jo 1980-luvun kyläkauppa-ajoilta lähtien. Tuolloin Raittisen palveluihin kuului muun muassa kesämökkien vesipumpuista huolehtiminen keväisin ja syksyisin, ja nämä asiakkaat ovat pysyneet hänellä nyt jo yli 30 vuoden ajan.

– Minulle on muodostunut vakituinen asiakaskunta, joka työllistää läpi vuoden. Nykyäänhän kaikki yhteydenpito hoituu sähköpostilla, joten monia asiakkaita ei mökkitalkkari edes näe vuoden aikana. Mutta ilmeisesti palvelun hinta on ollut kohdallaan, kun monet ovat palveluja tilanneet yli kymmenen vuoden ajan, pohtii Raittinen.

Joutsalainen Mikko Laaksonen eli Mökki-Mikko tekee monenlaisia mökkitalkkarin töitä. Hänen mukaansa asiakkaat usein löytävät hänet puskaradion kautta, eli hyvä työnjälki poikii uusia asiakkaita. Kuluvana koronavuonna Laaksonen kertoo tehneensä erityisen paljon terassien rakennustöitä.

Osuuskunta Siniwuokkojen nimissä toimiva Markku Arpiainen on tuttu moniosaaja Joutsassa. Hänkin kertoo tekevänsä jossain määrin mökkitalkkarin töitä, vaikka pääosa työmaista onkin kirkonkylän taloyhtiöissä.

– Joillakin mökeillä olen käynyt hommissa, mutta en ole erityisesti mainostanut itseäni mökkitalkkarina. Pientä pihahommaa, kourujen putsausta tai korjaustöitä voin kyllä tehdä, jos aikatauluihin sopii. Kun soittaa ja kysyy, niin siitähän se selviää, neuvoo Arpiainen.

Mökkitalkkarin töitä tekee myös Konetyö Markus Saari Marjotaipaleesta. Saari tekee muun muassa ruohonleikkuita, polttopuiden hankintaa ja lumitöitä kesäasukkaille.

Reijo Tarvosen Reiskan taloapu tekee myös tarvittaessa mökkitalkkarin hommia, vaikka yrittäjän päätyöt ovatkin enemmän rakennuspuolella.

– Ainakin lumen pudotusta ja muita pieniä hommia on mökeillä tehty, kertoo Tarvonen.

Markku Parkkonen

Mökkitalkkarin palveluihin voi kuulua muun muassa polttopuiden teko.

Ainakin nämä paikalliset yrittäjät tekevät mökkitalkkarin töitä:

Jokita, Jarno Rouvinen (mokkikeskus.fi), Veli-Matti Raittinen (Velkun Talohuolto), Reijo Tarvonen (Reiskan taloapu), Markku Arpiainen (Osuuskunta Siniwuokot), Mökki-Mikko (Mikko Laaksonen), TS-Kiinteistöpalvelut Oy, Konetyö Markus Saari.

Tyypillisiä mökkitalkkarin palveluja:

Sauna- ja takkapuiden toimitus, mökin remontit, terassien ja laiturien rakentaminen ja kunnostus, kesämökin ylläpito ja perushuolto, tarkastuskäynnit, puiden kaataminen, räystäiden ja kattojen puhdistus, laitureiden nostot ja laskut, risukoiden raivaukset, myrskyvaurioiden raivaus ja korjaus, mökin lämmityspalvelu.

Listaan on koottu palveluja useammalta mökkitalkkarilta, joten kaikilta yrittäjiltä ei saa välttämättä kaikkia mainittuja palveluja. Lista ei myöskään kata kaikkia alueella tarjottavia palveluja, joten aina kannattaa kysyä yrittäjältä tarvitsemistaan palveluista.