Milloin joutsalaisesta Jarmo Laaksosta (kuvassa) tuli niin sanotusti kulttuurimiehiä, sitä Laakso ei osaa sanoa, mutta hän muistaa kyllä olleensa jo lapsena kiinnostunut historiasta ja vanhoista asioista. Tänä päivänä Laakso kuitenkin lukeutuu Joutsan kulttuuritoimijoiden laajaan joukkoon ja sen saran ansioistaan hänet myös palkittiin eilen Joutsan kunnan kulttuuripalkinnolla.

Palkitsemisen perusteina olivat Laakson pitkäaikainen toiminta Joutsan Nuorisoseuran Talkooteatterissa – pääasiassa ohjaajana, mutta viime vuosina myös käsikirjoittamisen parissa – ja hänen valokuvaukselliset ansionsa. Laakso tunnetaan intohimoisena valokuvauksen harrastajana ja hän on pitänyt useita näyttelyjä sekä tallentanut yli 20 vuoden ajan kuviin Joutsaa, Suomen kaupunkeja, rajantakaista Karjalaa ja siellä erityisesti Kannaksen pitäjiä sekä Viipuria.

Kuntalaisten ehdotuksissa, joiden pohjalta kulttuuripalkinnon saajat valittiin, Laaksoa kuvattiin myös arkkitehtuurin ja suomalaisen muotoilun vannoutuneeksi harrastajaksi ja suuren tietomäärän omaavaksi asiantuntijaksi. Mies itse ei osannut odottaa palkituksi tulemista.

– Olihan se täysi yllätys. Mukavahan se oli, että huomioidaan, sanoo Laakso.

Teatteri oli kiinnostanut Jarmo Laaksoa jo ennen kuin häntä kysyttiin vuonna 2006 ohjaamaan Joutsan Nuorisoseuran Talkooteatterin seuraavan kesän näytelmää. Varsinaista ohjauskokemusta Laaksolla ei tuolloin ollut, mitä nyt oli luokanopettajan työssään ohjannut koulun näytelmiä.

Nyt hän on ohjannut 14 Talkooteatterin näytelmää ja käsikirjoittanut teatterille toisen kirjoittajan kanssa kaksi näytelmää, joista toisen on ottanut ohjelmistoonsa myös eräs helsinkiläisteatteri. Teatteriharrastuksen parissa Laakson ovat pitäneet mielenkiintoinen harrastus itsessään ja Talkooteatterin porukka.

– Ne ihmiset ovat innokkaita ja kiinnostuneita. Siinä ei ole semmoista, että ketään tarvitsisi houkutella. Se porukka tekee siitä mielenkiintoisen ja mukavan. Ja tietysti se, miten sen saa sen paperilla olevan tekstin näytelmäksi.

Laakso on joskus itsekin näytellyt, tosin opettajien näytelmissä. Yhtenä mieleenpainuvana kokemuksena siltä osin hän mainitsee koulun kevätjuhliin tehdyn, Joutsenlammella Mannerheim-ristin ritareille esitetyn opettajien näytelmän.

Oman teatterintekemisen ohella Laakso käy kerran, pari vuodessa katsomassa kaupunginteatterin esityksiä. Ei työmielessä, vaan viihtymässä.

– Kyllähän siinä sitten samalla jotain jää aina mieleen.

Valokuvauksesta Jarmo Laakso kiinnostui jo alakouluiässä saadessaan pokkarikameran, mutta vakavammaksi kuvausharrastus muuttui vasta opiskeluaikana ensimmäisen oman järjestelmäkameran myötä. Mitä kaupunkien kuvaamiseen tulee, Laakso kuvaa niissä pääasiassa vanhaa arkkitehtuuria ja jossain määrin ihmisiäkin. Hän on kuvannut melkein kaikkia Suomen kaupunkeja.

– Ei siellä montaa ole, missä en olisi käynyt.

Rajantakaisessa Karjalassa Laaksoa kiinnostaa erityisesti Viipuri, jossa hän laskee käyneensä kuvaamassa ehkä 15 kertaa 30 vuoden aikana. Viipurista hän innostui ensivisiitillään kaupungissa tutustuessaan opintojensa merkeissä kaupungin arkkitehtonisiin nähtävyyksiin.

Hän on myös kunnostanut Viipurissa kuvaamiaan vanhoja rakennuksia kuvankäsittelyllä sellaisiksi, miltä ne näyttivät uutena. Yksi esimerkki on Alvar Aallon kirjastotalo.

– Sehän teki jo niin suuren vaikutuksen, kun se oli niin huonossa kunnossa. Itse opiskelin Jyväskylässä Aallon suunnittelemassa yliopiston päärakennuksessa, niin olihan siinä aikamoinen kontrasti siihen, miten se oli siellä, sanoo Laakso.

Joutsan kulttuuritarjonnasta Jarmo Laaksoa kiinnostavat muun muassa konsertit, Haihatus ja Kinon elokuvat. Myös musiikki on lähellä hänen sydäntään. Millaista kulttuuritoimintaa Laakso kaipaisi Joutsaan nykyisen lisäksi, sitä hän ei osaa äkkiseltään sanoa. Hän kuitenkin toivoo ihmisten harrastavan aktiivisesti sitä, mistä kukin on kiinnostunut ja tuovan taitojaan esille.

– Arvostan sitä, että niitä omia taitoja tuodaan muidenkin iloksi. On se sitten käsitöitä, maalaamista tai mitä tahansa.

Tarja Kuikka

Joutsan kunta palkitsi tänä vuonna kulttuuripalkinnolla Jarmo Laakson ohella myös Sinikka Hytösen. Hytösen haastattelu julkaistaan JS Digissä keskiviikkona 9. joulukuuta.