Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n Joutsan ja Luhangan paikallisyhdistys tarjosi äskettäin Joutsan yhtenäiskoulun kahdeksannen luokan valinnaisten kotitalousryhmien oppilaille mahdollisuuden tehdä ruokaa kotimaisista raaka-aineista.

Kyse oli MTK:n organisoimasta ja sen paikallisyhdistysten toteuttamasta tempauksesta, jonka tarkoituksena oli kertoa yläkoululaisille suomalaisesta ruuantuotannosta ja tarjota näille mahdollisuus kokata kotimaista ruokaa. Teoriaosuuden, reseptien ja raaka-aineiden ohella pakettiin kuului aiheeseen liittyvä tietovisa.

Yhtenäiskoulussa MTK Jou-Lu:n tarjoamista aineksista kokattiin kahdesti, ensimmäisessä opetusryhmässä viime viikon keskiviikkona ja toisessa opetusryhmässä tämän viikon maanantaina. Teoriaosuuteen ja tietovisaan ryhmillä ei ollut kotitalousopettaja Virpi Sillanpään mukaan kokkauskerroilla aikaa, vaan kaikki aika käytettiin ruuan valmistamiseen. Teoriaan ja tietovisaan palataan kuitenkin Sillanpään mukaan myöhemmillä opetuskerroilla lähempänä joulua.

Menuvaihtoehtoja oli kaksi: naudan sisäpaistia hasselbackan uunijuuresten ja karamellisoidun sipulin kera tai porkkana-pinaattilettusia kaurajauhiskastikkeen ja tomaattisalsan kanssa. Jälkiruuaksi molempiin vaihtoehtoihin oli tarjolla vadelmaisia kääretorttuleivoksia ja suolakinuskikastiketta.

Sara Pahkala (vas.) ja Janina Kangas jälkiruuan koristelupuuhissa. Kuva: Virpi Sillanpää.

Molemmat Joutsan kahdeksannen luokan valinnaisten kotitalousryhmät valitsivat valmistettavaksi lihamenun. Valinnalle ei kotitalousopettaja Virpi Sillanpään mukaan esitetty sen kummempia perusteluja, vaan valinta tehtiin melko pikaisesti.

– Mutta kyllä se vähän tuppaa olemaan niin, että oppilaat melkein enemmän tykkäävät lihasta kuin kasvisruuasta, sanoo Sillanpää.

Oppilaiden valinnan perusteella MTK:n paikallisyhdistys toimitti koululle menuun tarvittavat raaka-aineet. Virpi Sillanpään mukaan oppilaiden kokkailut sujuivat hyvin, ja naudansisäpaisti lisukkeineen ja jälkiruokineen tekivät hyvin kauppansa. Ateria laitettiin hieman itsenäisyyspäivän hengessä ja se poikkesi oppituntien tavallisista kokkauksista.

– Ei meillä aina näin hienoja paisteja täällä ole. Oli vähän niin kuin luksusateria, kertoo Sillanpää.

Kotimaisten raaka-aineiden käyttö ei sinänsä ole uutta yhtenäiskoulun kotitalousopetuksessa, vaan oppitunneilla pyritään Sillanpään mukaan käyttämään muulloinkin mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita – muun muassa suomalaisia vihanneksia ja lihaa. MTK:n tempausta Sillanpää pitää kuitenkin todella hyvänä.

– Osa niistä raaka-aineista, mitä he toivat, oli ihan lähiruokaa. Oli perunaa läheltä, lihat läheltä ja kananmunat läheltä. Kaikki oli kotimaista ja sitten oli vielä oikein lähiruokaa, niin mikä jottei.

Tarja Kuikka

Yläkuva: Maanantain kotitalousryhmässä kokkasivat muun muassa Sara Pahkala (vas.), Jade Airaksinen, Eevi Virtanen, Aada Simola ja Antti Laaksonen. Kuva: Virpi Sillanpää.