Tiesikö arvoisa lukijakunta, että Joutsansalmessa on sijainnut porsaanreikä? Se on ollut venereitin levyinen.

Ongelmaksi Joutsansalmessa on nimittäin koettu, että jotkut veneilijät kaahaavat turhan kovaa siltojen välisellä alueella. Kun rannalla kuitenkin sijaitsee kaksi uimapaikkaakin, ja jotkut uimarit on tavattu hyvin keskeltä tätä vesialuetta.

Jotta kukaan ylinopeutta cruisaava venekuski ei kalauttaisi uimaria lopullisesti kohti syvyyksiä, kunta anoi alueelle nopeusrajoitusta. Alkuperäinen pyyntö tästä on tehty jo vuonna 2016, ja meni muutama vuosi, ennen kuin jotain liikahti ely-keskuksessa. Joten herrojen kiireet ovat olleet moninaiset.

Kun kiireiltään ehtivät, niin Keski-Suomen ely-keskus määräsi 10 km/h nopeusrajoituksen siltojen väliselle, Jääsjärven venereitin ulkopuoliselle vesialueelle.

Jossain vaiheessa ely-keskuksessa oli nimittäin hoksattu, että oikeastaan tarkoitettiin, että koko mainitulla vesialueella pitäisi ajaa hiljaa ja varovaisesti. Nythän tämä rajoitus ei koskenut siltojen välillä kulkevaa Jääsjärven venereittiä. Se on yleinen kulkuväylä, joten byrokratian sääntöjen mukaan sitä koskevista rajoituksista päättää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Ja muista vesialueita koskevista kielloista ja rajoituksista ely-keskus.

Eli kapea veneen levyinen väylä oli erilaisella nopeusasetuksella kuin ympäröivä vesialue. Siinäpä olisi ollut venepoliisilla pähkäiltävää, kun ylinopeudesta epäilty veneilijä olisi tyynesti selittänyt ajaneensa mittaushetkellä tarkalleen veneväylällä.

Ely-keskus siirsi venereitin osalta pallon Traficomille, ja kuten lukija toisaalta lehdestämme näkee, viranomainen kuuluttaa parhaillaan päätöstä vesiliikennelain (782/2019) mukaisessa kielto- ja rajoitusasiassa.

Sillä pitäähän nopeusrajoitukset yhdenmukaistaa, jotta turvallisuusajatus saadaan sille tasolle mille joutsalaiset sen alun perin tarkoittivat. Mutta runsaasti kuulutuksia, pyydettyjä lausuntoja, saatuja lausuntoja, asiakirjojen nähtävillä pitoa, muistutusten odottelua ja virkamiesten työtä tämä on kyllä vaatinut.

Virkavaltaisuus on loppujen lopuksi varmaan ihan hyväksi koko yhteiskunnan tasolla. Muutenhan nöyrät hallintoalamaiset eläisivät kuin pellossa. Mutta joskus kyllä tulee mieleen, että voitaisiko jostain kohtaa oikaista, niin voisi ajan käyttää tehokkaammin.

PS. Traficomin karttaliitteessä oleva venereitin kulku on sen verran omituinen uuden sillan alla, että ei ole poissuljettua, että nyt mentiin vahingossa väärälle alueelle, venereitin oikean sijainnin ulkopuolelle. Seuraako tästä koko ruljanssin uusiminen…?

Janne Airaksinen

Yläkuva: Tässä tämä porsaanreikä, jossa ihan kohta ei saa veneillä eri nopeudella kuin ympäröivällä vesialueella siltojen välissä.