Joutsan kunnassa on päätetty, että hammashoidon ja keskuskeittiön tilat rakennetaan Myllytien varteen vanhan Helperin tontille (kuvassa). Tämän vuoksi kunta osti äskettäin paikalliselta yrittäjältä kyseisen tontin rakennuksineen 36.000 eurolla. Uutinen tonttikaupasta saattoi aiheuttaa asioita seuraavien kuntalaisten parissa ihmetystä. Kunta oli nimittäin myynyt kyseisen kiinteistön viisi vuotta sitten samalle yrittäjälle, jolta nyt osti sen takaisin.

Kunnan myyntihinta vuonna 2015 oli 22.500 euroa, joten äkkinäinen voisi ajatella, että kunta kärsi prosessissa 13.500 euron tappion.

Tilanne ei kuitenkaan ole aivan näin synkkä kunnan kannalta, vaan itse asiassa kunta saattoi jäädä lopulta reippaasti voitolle. Helperin kiinteistön lämmitys- ynnä muut ylläpitokulut olivat nimittäin kunnan omistusaikana vähimmilläänkin 11.500 euroa vuodessa. Näin kunta olisi säästänyt viiden vuoden aikana ainakin 57.500 euroa juoksevissa kiinteistökuluissa.

Ja jos huomioidaan osto- ja myyntihinnan erotus, jäisi kunnan voitoksi vielä ainakin 44.000 euroa.

Jälkikäteen ajatellen kaikista paras vaihtoehto olisi ollut se, että kunnassa olisi aikoinaan suunniteltu sote-rakentaminen kokonaisuutena ja purettu Helperin rakennus heti, kun se vapautui kunnan käytöstä. Nyt suunnittelematta toteutunut kiinteistöstrategia voidaan kuitenkin julistaa toiseksi parhaaksi vaihtoehdoksi.

Tarinan opetus lienee se, että kannattaa suunnitella isoja kokonaisuuksia kerralla ja purkaa tarpeettomat kiinteistöt heti.

Markku Parkkonen

Tagged with →