Luhankalaislähtöinen raviohjastaja Niko Huuskola (kuvassa) on sijoittunut toiseksi ammattivalmentajan alaisuudessa työskenteleville nuorille kokelasohjastajille suunnatussa Salamakypärät-kilpailussa. Suomen Hippoksen, Hevosopiston, hevosurheilun valmennuskeskuksen ja raviratojen yhteistyössä järjestämä kilpailu koostui alun perin kymmenestä osakilpailusta, joista muutama kuitenkin peruuntui koronavirustilanteen takia. Viimeinen osakilpailu järjestettiin 7. marraskuuta.

Salamakypärissä kokelasohjastajat saavat pisteitä osakilpailujen sijoituksista ja lopulta eniten pisteitä saanut voittaa kisan. Niko Huuskola oli pitkin kesää ja alkusyksyä 12 osanottajan joukossa kärkikolmikossa ja vielä alkusyksystä jaetulla ykkössijalla kuopiolaisen Niko Riekkisen kanssa. Sitten matkaan tuli epäonnea.

– Toiseksi viimeisessä lähdössä minulla joutui jäämään hevonen pois, siinä vähän sitten ero repsahti. Ja sitten se tavallaan pahin kilpakumppani voitti sen lähdön, niin se oli vähän semmoinen käänne siinä lopputaistelussa, Huuskola kertoo Joutsan Seudulle viitaten Riekkisen kisan loppuvaiheilla saamaan etumatkaan.

Loppusaldona Huuskolalla oli 86 pistettä eli kymmenen pistettä vähemmän kuin Riekkisellä. Jälkeenpäin hän on kuitenkin tyytyväinen pitkässä kilpailussa saamaansa kakkossijaan.

– Tottakai aina voittoa lähdetään tavoittelemaan. Lähellä oli, mutta olen tosi tyytyväinen toiseenkin sijaan. En hävinnyt huonolle.

Niko Huuskolan kotirata on nykyisin Forssassa, mutta Huuskola on ajanut kilpaa myös Joutsan raveissa. Kuvassa Huuskola Joutsan raveissa elokuussa 2018. Kuva: JS Arkisto / Pauliina Raento

Vuodesta 2012 järjestetyn Salamakypärät-kilpailun on tarkoitus toimia ponnahduslautana raviurheilun ammattilaisiksi tähtääville nuorille ohjastajille. Tänä vuonna mukana oli vuosina 1991–2002 syntyneitä ohjastajia. Osakilpailuihin osallistumisen lisäksi nämä saivat kisan aikana koulutusta, jolla pyrittiin tukemaan heidän matkaansa raviurheilun ammattilaisiksi.

Salamakypäriin kolmatta ja sääntösyistä viimeistä kertaa osallistunut Niko Huuskola pitää kilpailua hienona ja mukavana konseptina nuorille ohjastajille.

– Pääsee ajamaan enemmän kilpaa. Ja tässä lajissa näkyvyys on tosi tärkeää, saa sitä näkyvyyttä. Ja kun meitä on 12 kilpailijaa ja vuoden aikana tutustuu tosi paljon niihin, niin sitä kautta saa lisää alalta uusia ystäviä ja ylipäätään kontakteja. Sitten meillä oli ennen jokaista lähtöä koulutuksia, mitkä olivat kanssa tosi mieleisiä, Huuskola summaa kisan antia.

Luhangan Judinsalosta kotoisin oleva 25-vuotias Huuskola ohjasti ensimmäiset starttinsa vuonna 2016. Sen jälkeen startteja on kertynyt vuosittain kolmenkymmenen molemmin puolin. Viimeiset pari vuotta Huuskola on asunut ja työskennellyt Ypäjällä, jonne hän siirtyi Ruotsista opiskeltuaan sikäläisessä kansainvälisesti arvostetussa ravioppilaitoksessa. Ypäjällä Huuskola työskentelee Hevosopiston ravitallissa ravivalmentaja Aripekka Pakkasen hommissa. Hevoset kuuluvat hänen urasuunnitelmiinsa jatkossakin.

– Kyllä nyt vielä ainakin kerätään fiksummilta tietoa eli vanhemmilta ja viisaammilta töissä, mutta ehkä jossain vaiheessa omaa valmennustallia, Huuskola kertoo suunnitelmistaan.

Tarja Kuikka

Yläkuva: Niko Huuskola asuu nykyisin Ypäjällä, jossa hän työskentelee Hevosopiston ravitallissa ravivalmentaja Aripekka Pakkasen hommissa. Kuvassa Huuskola ja Pakkasen valmentama lämminveriruuna Deangelo. Kuva: Pauliina Raento

Tagged with →