Ymmärtämättömyyttä on ollut jälleen ilmassa aurausviittojen perimmäisen tarkoituksen suhteen, viimeksi Puutteenkujalla Joutsan taajamassa. Jotkut ihmiset, lapset tai aikuiset, repivät irti teiden varsille asetettuja viittoja. Puutteenkujalla oli menty vielä askel syvemmälle kiskomalla irti valkoinen niin sanottu sumupaalu.

Kunnan teknisestä toimistosta annetaan ymmärtää, että kyseessä on tavattoman tyhmä teko. Monestakin syystä.

Ensinnäkin aurausviitat kertovat lumenauraajalle, mistä kohdasta passaa aurata, sillä tie reunuksineen on siinä vaiheessa luonnollisesti lumen peitossa. Raskas lumiaura tekee väärään kohtaan osuessaan äkkiä vahinkoa reunakivetyksille, viheralueille yms. Aurausviitta on sitä varten, että aurausajoneuvo pysyy siellä missä sen kuuluukin pysyä.

Vahingot tulee korjata ja viitat asentaa uudelleen, ja kaikkeen tähän kuluu verorahoja hukkaan. Tekninen osasto lupaa, että aurausvaurion tai yliaurauksen vuoksi voi auraviitan tai sumupaalun poistajalle tulla korvausvaatimus tai jäädessään kiinni tihutyöstä, tekijä saa maksaa ainakin asennuksesta aiheutuvat kustannukset.

Janne Airaksinen

Kuva: Joutsan kunta

Yläkuva: Taas on jollain ollut näppitauti aurausviittojen suhteen, tällä kertaa Puutteenkujalla.