Joutsa on äskettäin kirjoittanut uusiksi suunnitelman, jolla se pyrkii menestymään tulevaisuudessa. Sen voi lukea kunnan kotisivulta ja saa kirjallisena Yhteispalvelupisteestä. Suunnitelma on samansuuntainen kuin muissakin taantuvissa kunnissa. Taloudellisia houkuttimia ei kuitenkaan tarjota kuten esimerkiksi Luhangassa.

Joutsassakin pyritään houkuttelemaan kuntaan lapsiperheitä. Ongelma kuitenkin on siinä, että ensin pitäisi olla työpaikkoja. Työllistävien yritysten houkutteleminen tänne ei ole oikein onnistunut. Tutkimusten mukaan kuntaan tuleva lapsiperhe alkaa tuottaa nettohyötyä kunnalle vasta 11 asumisvuoden jälkeen. Onko strategia tältä osin pielessä?

Entäpä jos käännettäisiinkin katse elinkaaren loppupäähän. Siellä ei kilpailua ole. Tehtäisiin Joutsasta ”laskevan auringon paratiisi”? Jos Hallituksen uusi lakiesitys hyvinvointialueista/sotemaakunnista menee läpi, vanhusväestön sosiaali- ja terveyshuolto siirtyvät valtion/maakunnan maksettaviksi.

Sen sijaan vanhusten maksamat verot, ostot, vuokrat ja palvelut jäävät kuntaan. Tyhjät vuokra-asunnot, myymättä olevat osakehuoneistot ja mökit tulisivat tuottavaan käyttöön. Uusia hoivayksiköitä ja asuntoja kannattaisi rakentaa paikkakunnalle. Hyvä maine vanhusten hoidossa pitäisi pikaisesti hankkia. Sitten mainokset Etelä-Suomen lehtiin!

Mielestäni kunnanvaltuuston tulisi ryhtyä pikaisesti toimiin, jotta muut kunnat eivät ehdi apajille.

Kalle Willman

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →