Joutsan uuden sote-keskuksen valmistuminen siirsi osan Keski-Suomen seututerveyskeskuksen palveluista marraskuun alusta lähtien Joutsan vanhan terveysaseman tiloista uusiin tiloihin. Uudessa sote-keskuksessa toimivat nyt terveysaseman vastaanotto, Fimlabin näytteenotto, kuvantaminen (röntgen), fysioterapia ja neuvolapalvelut. Rakennuksessa on myös Joutsan kunnan toimintoja.

Seututerveyskeskuksen asiakkaat ovat päässeet käyttämään uuden sote-keskuksen tiloja marraskuun alusta alkaen. Se miten hyvin uusissa tiloissa on löydetty oikeaan paikkaan, on osastonhoitaja Merja Sivanteen mukaan ensimmäisinä viikkoina vaihdellut.

– Jotkut löytää ihan hyvin ja jotkut vähän harhailee. Sitten heitä on neuvottu oikeaan paikkaan ja ohjattu rauhassa katsomaan opasteita, kertoo Sivanne.

Terveysaseman vastaanottokäytännöt ovat uudessa rakennuksessa entisellään, eli paikan päällä ilmoittautuminen on tarpeen vain päivystykseen ja näytteenottoon tullessa. Päivystykseen ilmoittaudutaan ottamalla vuoronumero ja menemällä aulan asiointipisteeseen, kun oma numero näkyy asiointipisteen yläpuolella olevalla näytöllä. Fimlabin näytteenottoon ilmoittaudutaan aulassa sähköisellä ilmoittautumislaitteella. Hengitystieoireisen potilaan tulee aina soittaa hoitajalle turvallisen vastaanoton järjestämiseksi.

Kuntalaisten oikeisiin palveluihin ohjautumisen helpottamiseksi Joutsan Seutu julkaisee oheisen kuvakaavion, joka kertoo, mistä mikäkin terveysaseman palvelu uusissa tiloissa löytyy.

Sote-keskuksen vastaanotto

 • Kulku pääovesta.
 • Lääkärin ja hoitajan vastaanotto, Fimlabin näytteenotto, kuvantaminen (röntgen), fysioterapia, aikuispsykiatria, aikuisten terveysneuvonta, diabeteshoitaja, muistihoitaja, palveluohjaaja ja kunnan liikuntaneuvoja.
 • Vastaanoton asiointipiste, jossa ilmoittaudutaan päivystykseen tullessa ja josta voi kysyä tarvittaessa neuvoa.
 • Harvemmin vastaanottavilla eli esimerkiksi radiologilla, gynekologilla ja kardiologilla ei ole sote-keskuksessa vakituisia vastaanottohuoneita, joten tulijoita ohjataan näiden vastaanotoille ajanvarauksen yhteydessä.

Neuvola

 • Kulku sote-keskuksen pääoven edestä katsottuna vasemmalta.
 • Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvola, lastenneuvola sekä lasten, nuorten ja perheiden psykiatrinen sairaanhoitaja, psykologi, toimintaterapeutti ja puheterapeutti.

Ensiapu

 • Kulku sote-keskuksen takaa.
 • Ensiavun ovea käyttävät vain potilaita tuovat ambulanssit ja paaritaksit.

Pysäköinti ja saattoliikenne

 • Asiakaspysäköinti uuden sote-keskuksen edessä olevalla parkkipaikalla.
 • Invapysäköintipaikat (3) vanhan terveysaseman seinustalla.
 • Taksiliikenne ohjattu paaritakseja lukuun ottamatta sote-keskuksen pääoven edustalle.

Tarja Kuikka