Elinvoimainen järvilohi -hanke käynnistettiin lähes neljä vuotta sitten tarkoituksena auttaa äärimmäisen uhanalaista järvilohta selviytymään elossa. Suontee tuli mukaan hankkeeseen heti alusta Puulan ja Päijänteen kanssa, ja viime toukokuussa istutetut lohenpoikaset ovat syöneet itsensä ripeään kasvuvauhtiin.

Tarkoituksena on ollut risteyttää sisäsiittoista järvilohta muun muassa elinvoimaisen nevajoen lohen kanssa ja selvittää, miten risteytykset kasvavat ja menestyvät järvissä.

– Viime toukokuussa istutettiin ensimmäiset reilu 2.000 risteytyslohta myös Suonteelle. Kaikki lohet on merkitty mikrosirulla, jonka kalastaja voi lukea heille jaetulla käsiskannerilla. Suonteen muikku on selvästi maistunut kesällä lohille, sillä kalastajat ovat saaneet useita 45–50 senttisiä ja joitain jopa yli 50 senttisiä lohia. Lohet istutettiin keväällä keskimäärin noin 21 senttisinä, kertoo Marko Luhtala Elinvoimainen järvilohi -hankkeen puolesta.

Tietokantaan on tähän mennessä saatu kolmelta järvialtaalta yli 150 skannausraporttia, joista 45 on tullut Suonteelta. Määrää pidetään hyvänä. Erityisesti syys- ja lokakuu ovat olleet erittäin aktiivisia Suonteella.

– Istutuksia on tarkoitus jatkaa joka vuosi eli myös ensi keväänä Suonteeseen on tulossa uusi erä lohia. Pari viikkoa sitten saatoimme alulle Luonnonvarakeskuksen kanssa neljännen risteytyslohisukupolven. Nämä kalat istutetaan hankkeen järviin keväällä 2023.

Janne Airaksinen

Yläkuvassa skannattu lohi odottamassa vapautusta. Tämä on Päijänteeltä, mutta voisi aivan hyvin olla myös Suonteelta.

Tagged with →