Viime viikolla monessa sanomalehdessä ja verkkomediassa puitiin vallankäyttäjien, julkkisten ja muuten vaan hyvätuloisten suomalaisten tuloja. Perinteiseen tapaan kansalaisten ja yritysten verotiedot tulivat julkisiksi marraskuun alussa ja lehdissä on jälleen julkaistu listoja maakuntien suurituloisista.

Verotietojen julkaisulla on Suomessa pitkä historia. Vanhemmat ihmiset muistavat Joutsassakin julkaistut ”verokalenterit”, joita saattoi esimerkiksi paikallinen yhdistys julkaista varainhankintamielessä. Verokalenterin julkaisuun riitti, että viitsi käydä paikallisessa verotoimistossa kopioimassa verotiedot.

Vuosien mittaan myös paikallislehti Joutsan Seutu on julkaissut välillä hyvinkin laajasti paikallisten verotietoja. Sittemmin pienen paikkakunnan verotietojen järkevä julkaiseminen on tehty erilaisten salailusäännösten vuoksi likimain mahdottomaksi. Sinänsä paikallislehdellä ei ole mitään tarvettakaan esitellä tavallisten kansalaisten tulotietoja, vaikka ne julkisia olisivatkin.

Harmillista verottajan toiminnassa on se, että vaikkapa kunnallisten päättäjien tulotietojen tarkastelu on tehty tavattoman vaikeaksi. Olisi esimerkiksi hyvä tutkia, ovatko päätöksentekijät hyvätuloisempia kuin kuntalaiset keskimäärin. Tulotaso kun saattaa vaikuttaa vaikkapa siihen, miten henkilö suhtautuu kunnallisverojen korotuksiin.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →