Nuorten yöllinen rälläys Joutsan keskustassa viime perjantain ja lauantain välisenä yönä poiki tukun rikosepäilyjä 14-vuotiaalle paikkakuntalaiselle nuorelle. Tapaus sai alkunsa, kun poliisi havaitsi nuoren ja erään toisen henkilön rälläämässä mopolla ja mönkijällä keskustan alueella. 14-vuotias joutsalaisnuori oli liikkeellä mopolla.

Tiet olivat tapahtuma-aikaan jäisiä, eikä mopoilija hallinnut kunnolla ajokkiaan, joten poliisi päätti jututtaa mopoilijaa. Tämä kuitenkin lähti poliisia karkuun. Keskustassa käydyn lyhyen takaa-ajon jälkeen mopoilija ajoi metsäpolulle, hylkäsi mopon ja piiloutui lähipusikkoon. Poliisi löysi nuoren melkein heti ja tämä puhallutettiin. Puhalluskokeen tulos oli 0,7 promillea.

Poliisi kirjasi tapauksen johdosta 14-vuotiaalle epäilyt rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä ajoneuvorikkomuksesta. Kaksi viimeksi mainittua rikosnimikettä kirjattiin, koska nuori oli ajellut jalkakäytävillä ja keskustan alueella huomattavalla ylinopeudella, ja koska mopon rekisterikilvet oli peitetty tahallisesti teipillä ja mopo oli myös viritetty siten, että se kulki noin 70 kilometrin tuntivauhtia.

Lain puitteissa mopo oli siis katsottavissa kevytmoottoripyöräksi ja tällöin mopoilijalla olisi pitänyt olla kevytmoottoripyöräkortti ja muutkin asiat kuten esimerkiksi ajoneuvovero hoidettu kevytmoottoripyörän mukaan.

Poliisi kirjasi tapauksesta rikosilmoituksen, mutta koska kyse on alle 15-vuotiaasta, rikosoikeudellisia seuraamuksia tälle ei asiasta koidu. Tapauksesta tehdään lastensuojeluilmoitus ja mopon omistajalle, tässä tapauksessa joutsalaisnuoren vanhemmalle, seuraa viritetyn mopon osalta tulevat maksut.

Nuorten mopot ovat poliisin mukaan yleensä vanhempien nimissä ja poliisi muistuttaakin, että nuoren ajelut vanhemman nimissä olevalla viritetyllä mopolla voivat poikia vanhemmalle ison laskun, kun veroseuraukset tulevat huomattavasti korotettuna maksuun kevytmoottoripyörästä, joka on mopona hankittu. Poliisi herätteleekin vanhempia kiinnostumaan siitä, miten kovaa omien lasten mopot kulkevat.

Poliisin mukaan yksi seuraus – nuoren itsensä kannalta ehkä se harmillisin – voi 14-vuotiaalle joutsalaisnuorelle olla myös se, että mopokortti-ikää lähestyvän nuoren mopokortin saaminen voi tapauksen johdosta hankaloitua ja siirtyy todennäköisesti eteenpäin tulevaisuuteen.