Joutsan valtuusto piti maanantai-illan kokouksessaan verot ennallaan. Aiheesta käytiin mielenkiintoinen keskustelu, missä kaikki myönsivät rahaa tarvittavan, mutta enemmistö halusi mieluummin edetä hallintokuntien kulukurin kautta.

Asiaa taustoitti kunnanjohtaja Harri Nissisen kertoma tieto, että jossain vaiheessa kunnan parhaillaan valmistelussa oleva budjetti oli miinuksella jopa kaksi miljoonaa. Nissinen ei aio esitellä eteenpäin sellaista talousarviota, mikä on yli miinus miljoonan. Tässä suhteessa onkin tiettävästi jo paremmat näkymät luvassa.

Pohjaesityksenä oli tuloveroprosentin asettaminen 21:een. Myös 21,50:n puolesta käytiin keskustelu. Iiris Ilmonen (kok.) epäili vahvasti, että siitä saatavalle 300.000 euron lisätulolle olisi vielä tarvetta budjetin laadinnan aikana. Useat valtuutetut, kuten valtuuston puheenjohtaja Heikki Kuurne (kesk.) ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Liukkonen (kesk.), painottivat, kuinka hallintokuntien kautta haettavia säästöjä on nyt pidetty ensisijaisina. Myöskin Luhangan alhainen veroprosentti nousi pinnalle, eikä enemmistön mielessä ollut halukkuutta liian silmiin pistäviin eroihin veroissa.

Asia ratkaistiin äänestämällä, kun Saku Kaistinen (ps.) esitti, että Joutsan kunnan tuloveroprosentiksi vuodelle 2021 määrättäisiin 21,50. Ilmonen kannatti esitystä. Kunnallisveroprosenttina pysyi entisessä lukemassa 21,00 äänin 20-3.

Kiinteistöveroja vuodelle 2021 ei niitäkään muutettu. Pääasiassa vakituiseen asumiseen käytettävien rakennusten veroprosentti on 0,60, muuhun asumiseen kuin vakituiseen asumiseen käytettävien rakennusten 1,20, yleinen kiinteistöveroprosentti 1,10 ja yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentin ollessa 0,00.

Joutsan tuloverokertymäksi on arvioitu 11,67 miljoonaa ja kiinteistöveron tuotoksi 1.782.000 euroa.

Hallintosääntöä uudistettiin koronaepidemian vuoksi. Hallintosääntöön lisättiin kohta, jossa todetaan, että kunnanhallitus toimii tartuntatautilain 58 §:n mukaisena toimielimenä. Lisäys astuu voimaan 1.11.2020. Jatkossa kunnanhallitus voi torjua tartuntatautien leviämistä päättämällä esimerkiksi oppilaitosten ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden sulkemisesta tilapäisesti, mikäli tilanne kävisi liian vaaralliseksi.

Esko Manniselle myönnettiin ero tarkastuslautakunnan jäsenyydestä ja tilalle valittiin Taisto Holla valtuustokauden loppuun 31.5.2021 saakka. Valtuusto hyväksyi Leader-toiminnalle Joutsan kunnan kuntarahaosuudeksi yhteensä 72.468 euroa siirtymäkaudelle 2021-2022.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Valtuusto kokoontuu tätä nykyä vakituisesti yhtenäiskoulun auditoriossa koronavarotoimenpiteiden vuoksi.

Tagged with →