Miltä kuulostaisi, jos saisit yhdistettyä kaksi harrastusta yhdeksi? Laji, jossa tulisi sekä heitto- että noutoharjoituksia? Näitä ajatuksia pyöritteli päässään nelisen vuotta sitten Rutalahteen perheineen muuttanut Juha Lindroth, joka oli jonkun aikaan harrastanut frisbeegolfia. Omien harrastusten lisäksi suuri rooli perheen arjessa on spanieleilla, joita Lindroth kasvattaa ja kouluttaa metsästykseen. Koska metsästykseen vaaditaan heitto- ja noutotreenejä, päätti Lindroth kokeilla frisbeetä välineenä.

– Olin aiemmin treenannut koiria dummylla, joka on noutoharjoituksiin tarkoitettu apuväline. Siitä tuli aina aika lailla samanlainen kaari. Sitten keksin, että frisbeekiekolla saa tehtyä erilaisia heittoja, joista voisi olla hyötyä myös koirille koulutusmielessä, pohti Lindroth.

Ensin frisbeen heittely alkoi kotipihalla varovaisesti, josta vähitellen siirryttiin aukeammille ja isommille alueille. Tällä hetkellä Lindrothilla on kuusi spanielia, jotka kaikki ovat treeneissä mukana. Musta, Siru, Särö, Sara, Syrä ja Fifi ovat joukko, jolla virtaa ja energiaa riittää.

Heitto- ja noutotreenissä tulee opeteltua myös samalla tottelevaisuutta, kun koirat joutuvat odottamaan vuoroaan. Nämä harjoitukset tukevat hyvin toisiaan. Yleensä heitän ja käsken nimellä jonkun koirista hakemaan, muut odottavat rivissä nätisti vieressä. Toki tämä on vaatinut paljon toistoja, mutta kyllä kuuden koiran kanssa treeni sujuu nykyään melko mallikkaasti, toteaa Lindroth.

Isoimmilla alueilla Lindroth ohjeistaa koiria pillillä sekä suuvihellyksin. Suhteellisen tarkasti ja pitkältä matkalta koirat osaavat hakea kiekkoja, eikä esimerkiksi puska tai tiheä metsikkö ole koiralle ongelma. Lindroth on ottanut välillä koiria mukaan myös frisbeeradoille. Mukana ei kuitenkaan ole koko katras, vaan yleensä yksi tai korkeintaan kaksi. Joskus kiekkojen metsästämisessä on ollut haasteita, kun koirat eivät totutusti olekaan olleet mukana noutamassa.

– Missään nimessä en ottaisi koiria radoille mukaan, jos tietäisin että ne eivät osaa siellä käyttäytyä. Kyllä koulutus ja käytöstavat pitää olla täysin kunnossa, ihan kaikkien osapuolien turvallisen harrastamisen varmistamiseksi, summaa Lindroth.

Frisbeekiekot eivät kuitenkaan ole juurikaan kärsineet vahinkoja koirien noutaessa niitä, mitä voisi olettaa koirien iskiessä kiekkoon kiinni.

– Kun koirat noutavat metsältä saalista, ne eivät saa vahingoittaa sitä tai purra liian kovasti. Ehkä siksi myös frisbeekiekot ovat pysyneet ehjänä, niissä on tietty muovin haju. Enemmän ne ovat kärsineet heitoissa tulleista osumista esimerkiksi puuhun, naurahtaa Lindroth.

Koirat elävät metsästyksestä, mutta frisbeegolf on tuonut kivan lisäosan harjoituksien monipuolistamiseen. Tuhannet toistot, harjoitukset ja tunnit ovat tuottaneet tulosta metsästyskilpailuissa Suomessa ja Ruotsissa. Viime vuonna Ruotsin kilpailuissa Musta sijoittui toiseksi. Musta on lähellä käyttövalion arvoa, enää uupuu näyttelytulos.

– Siru sai vuonna 2019 Suomen ja Ruotsin käyttövalion arvon. Se on ensimmäinen suomalainen käyttölinjainen spanieli, jolle tämä arvo on myönnetty, kertoo Lindroth.

Jonna Keihäsniemi

Juha Lindtroth harrastaa frisbeegolfia, mutta myös perheen kuusi koiraa ovat päässeet treenaamaan kiekkojen noutoa metsästysharjoituksena. Tällä kertaa Lindtrothilla oli mukana 2,5-vuotias Musta sekä 5-vuotias Särö.

Katso video frisbeekoirista:

Tagged with →