Viime numerossa paikallislehti esitteli nahkiaisen, joka on vähän harvemmin nähty vedenelävä seudulla. Kyse on joko pikkunahkiaisesta tai järvinahkiaisesta, ja lehdelle kerrottujen havaintojen mukaan, niin kyllä niitä ovat ihmiset ennenkin nähneet.

Tutkijoiden mukaan pikkunahkiaista tavataan Keski-Suomessa melko taajaan, eikä järvinahkiainenkaan mitenkään poikkeuksellinen laji ole, mutta tavallinen kansa ei tiedä sen esiintymisestä. Niinpä se on ilmeisesti usein jäänyt tunnistamatta tai sitä on epäilty iilimadoksi.

Angesselkä on yllättäen paljastumassa nahkiaishavaintojen keskukseksi. Mökkiläinen Ari Aaltoluoto kertoo, että Pekkasten puolelta, Varisniemen kupeesta, löytyi keväällä vastaavanlainen, ja viime numeron lehtikuva nahkiaisesta johti oikeille jäljille.

– Keväällä laituria laittaessamme löysimme rannasta vastaavanlaisen ökkiäisen. Ihmettelimme sitä ja ei se ollut iilimatokaan, niin se jäi tunnistamatta. Sen täytyy olla nahkiainen. Ainakin se oli samanlainen kuin lehden kuvassa, kertoo Aaltoluoto.

Toinen havainto nahkiaisesta soitettiin toimitukseen parin viikon takaa. Noin kymmensenttinen yksilö on nähty uimareissun yhteydessä. Samainen henkilö kertoo nähneensä niitä pari vuotta aikaisemminkin, samassa rannassa Rieskalantiellä Angesselän kupeessa. Silloin hän epäili niitä iilimadoiksi.

Huomattakoon, että nahkiaisen toimitukseen kotirannastaan alun perin näytille tuonut Veijo Virtanen asuu samoilla seuduilla Angesselän rannassa.

Länsi-Suomessa paistettu nahkiainen on suuressa arvossa, ja kukapa tietää, minkälainen saalis tulisi, jos nahkiaismerran tai -rysän pistäisi koemielessä pyytämään Angesselän rannoille? Valmistusmenetelmät ruoaksi ovat hiillostaminen tai savustaminen.

Näin valmistetulla nahkiaisella on oma vannoutunut herkuttelijajoukkonsa, vaikka tosin sen maun sanotaan olevan myös sen verran erikoinen, että se jakaa mielipiteitä.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Tässä on järvi- tai pikkunahkiainen. Angesselässä elää mitä ilmeisimmin vakiintunut populaatio näitä, ainakin paikallislehdelle kerrottujen havaintojen nojalla. Väritys saattaa olla paljon tummempi kuin tämän kuvan yksilöllä.

Tagged with →