Joutsassa järjestettiin viime torstaina maksuton kuntokartoitustilaisuus osana Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n (PHLU) Liikkuva Päijät-Häme -hanketta. Virallisesti jo päättynyt, mutta vuoden loppuun saakka toimiva hanke on pyrkinyt muun muassa lisäämään kuntalaisten tietoisuutta oman fyysisen hyvinvointinsa tilasta sekä tarjoamaan keinoja sen edistämiseen, ja hankkeen puitteissa PHLU, Päijät-Hämeen Liitto ja alueen kunnat järjestävät tänä syksynä kuntotestikiertueen.

Samalla kun liikuntahallilla tehtiin kuntokartoituksia, tekonurmella ja sen läheisyydessä järjestettiin Arki liikuttaa -perheliikuntatapahtuma. Paikalla oli myös Joutsan kunnan uusi liikuntaneuvoja Sanni Nyberg antamassa vinkkejä kunnon kehittämiseen.

Kuntokartoituksen tarkoituksena oli antaa osanottajille kokonaisvaltaista tietoa oman kehon hyvinvoinnista. PHLU:n testaus- ja koulutuskoordinaattori Reda Oulmanen mukaan kuntokartoitus koostui kolmesta testistä eli Inbody-kehonkoostumusmittauksesta, Polar Index -testistä ja puristusvoimatestistä, ja jälkeenpäin osallistujat saivat testipalautteen. Kiertuepäivän ollessa lopuillaan Oulmane arvioi kävijäsaldoksi noin 60–75 henkeä.

– Ei missään tapauksessa huono määrä, mutta ei myöskään suurin määrä, mikä on ollut. Semmoinen ihan hyvä keskitaso, hän arvioi.

Perheliikuntatempauksessa pelattiin muun muassa häntäpallogolfia ja käveltiin takaperin kuvitteellisilla hiekkalaatikon reunoilla. PHLU:n Liikkuva varhaiskasvatus -hankkeen varhaiskasvatuksen liikunnan asiantuntija Heidi Mälkösen mukaan ajatuksena tehtävissä oli, että aikuinen kannustaa lasta tekemään itse.

Eli esimerkiksi puuhun kiivetessä aikuinen ei nosta lasta puuhun, vaan mietitään, miten lapsen voisi turvallisesti päästää kiipeämään itse puuhun ja aikuinen on turvaamassa tilanteen. Samaa voi Mälkösen mukaan tapahtua kotona, jos lapsi esimerkiksi kiipeää luontaisesti syöttötuoliin.

– Annetaan lapsen kiivetä, mutta tuetaan. Jos lapsi sattuu horjahtamaan, sitten otetaan koppia ja autetaan, hän vertasi.

Maksuttomaan kuntokartoitukseen kuului muun muassa InBody-kehonkoostumusmittaus. Tuula Solatie poikkesi kehonkoostumusvaa’alla Ahti Romon ohjauksessa.

Perheliikuntatempauksilla pyritään Mälkösen mukaan kannustamaan perheitä aktiiviseen elämäntapaan ja saamaan ihmiset tietoiseksi siitä, että niin lapset kuin vähän vanhemmatkin ovat luotuja liikkumaan.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että vähän liikkuva lapsi on erittäin suurella todennäköisyydellä vähän liikkuva aikuinen. Ja sitten kun on vähän liikkuva aikuinen, niin tiedetään, mitä kaikkea se sitten tuo tullessaan, muistutti Mälkönen.

Neljävuotias Usva Oksanen heitteli torstai-iltana tekonurmelle ämpäreistä kootulla radalla häntäpalloa eli muovipussia, jonka sisään oli mytätty sanomalehteä. Äiti Riikka Talja seurasi kuopuksensa Urho Oksasen kanssa mukana ja piti laskua siitä, kuinka monella heitolla tytär sai radan suoritettua.

Taljan mukaan perhe osallistui tempaukseen siksi, että silloin kun Joutsassa jotain järjestetään, he yrittävät olla mukana, mutta myös koska perhetapahtumaan on mukava lähteä porukalla viettämään iltaa. Liikunta onkin Taljan perheelle mieluista ja kuuluu heidän arkeensa.

– Pyritään aktiivisesti ja monipuolisesti liikkumaan sekä itse, mutta myös lasten kanssa. Nyt aika paljon tällä hetkellä lapset sanelee, miten me liikutaan.

Joutsa Liikkuu -terveysliikuntahanke jatkuu, kunnalla uusi liikuntaneuvoja

Joutsan kunnan vapaa-aikatoimen aiemmin tänä vuonna päättynyt Joutsa Liikkuu -terveysliikuntahanke jatkuu kolmivuotiskauden merkeissä. Edellisellä kaudella tavoitteena oli lisätä joutsalaisten liikuntaa koko elämän kulussa, erityisesti vähän liikkuvien keskuudessa sekä käynnistää uutena toimintana liikuntaneuvontapalvelu ja kehittää eri toimijoiden kanssa organisaatioiden toimintakulttuureja fyysisesti aktiivisiksi.

Syyskuun alussa käynnistyneessä Joutsa Liikkuu 2020–2022 -hankkeessa jatketaan liikuntaneuvontapalvelun jalkauttamista osaksi kunnan palveluketjua. Edellisellä kaudella palvelut ostettiin Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:ltä, mutta nyt ne ostetaan paikalliselta yrittäjältä ja sen myötä Joutsan kunnalla on uusi liikuntaneuvoja, joutsalainen Sanni Nyberg (kuvassa alla).

Liikuntaneuvojana Nyberg pyrkii liikuttamaan erityisesti heitä, jotka liikkuvat terveyden kannalta liian vähän tai joilla on riskiä esimerkiksi sairastua elintapasairauksiin sekä tukemaan elintapasairauksia sairastavien hoitoa liikunnan ja hyvinvoinnin keinoin. Yhtä lailla tarkoitus on tarjota kaikille kuntalaisille hyvinvoinnin ja liikunnan lisäämistä.

Nyberg jatkaa edeltäjänsä käynnistämää yhteistyötä seututerveyskeskuksen kanssa ja työskentelee yhden päivän viikossa Joutsan terveysasemalla, jossa hänen vastaanotolleen tullaan lääkärin tai hoitajan tai esimerkiksi fysioterapeutin lähetteellä. Lisäksi hän tekee yhteistyötä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Uutta tällä hankekaudella on se, että liikuntaneuvoja työskentelee kahden päivän sijaan kolmena päivänä viikossa.

Sanni Nyberg aloitti Joutsan kunnan liikuntaneuvojana syyskuun alussa.

Sanni Nyberg on koulutukseltaan liikunnanohjaaja (amk), personal trainer ja ravintovalmentaja ja lähiaikoina hän saa päätökseen myös ylemmät ammattikorkeakouluopinnot liikunta-alan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmassa.

– Kun avautui mahdollisuus tehdä oman alan työtä Joutsassa tämmöisessä hankkeessa, niin lähdin mielelläni tähän mukaan ihan senkin takia, että tämä tukee sitä omaa kiinnostusta myös kehittää liikunta-alaa ja koko ajan lisätä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmaa, sanoo Nyberg.

Vaikka liikunta on Nybergillä lähellä sydäntä, ja Joutsa Liikkuu -hankekin painottuu terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen liikunnallisen elämäntavan avulla, Nyberg pitää yhtä tärkeänä kokonaisvaltaisuutta.

– Puhun myös riittävästä unesta ja palautumisesta, myöskin ravitsemuksesta ja sitten taas tämä minun lisäkouluttautuminen tuo näkökulmaa siihen, että pystyn asiakkaille tarjoamaan työkaluja vähän niin kuin kaikille näille hyvinvoinnin osa-alueille.

Liikuntaneuvontaan turvautumista pohtiville Nyberg sanoo yhteydenottokynnyksen olevan todella matala. Hyvinvointi koostuu hänen mukaansa monesta asiasta ja siksi yhteyttä voi ottaa muissakin hyvinvointiin liittyvissä asioissa kuin liikunnassa.

– Voidaan keskustelun lomassa miettiä, onko se liikunta, ravitsemus, palautuminen, arjen hallinta vai mikä on se, mistä lähdetään purkamaan kenenkin asiakkaan kohdalla sitten sitä.

Tarja Kuikka

Yläkuva: Usva Oksanen kokeili perheliikuntatempauksessa häntäpallogolfia. Äiti Riikka Talja ja pikkuveli Urho Oksanen seurasivat sivusta, kuinka monella heitolla häntäpallo päätyy heittoradalla kulloinkin kohteena olleisiin ämpäreihin.