Pienen kuntien elinvoimaa -hankkeen yhdessä työnantajien, oppilaitosten ja TE-hallinnon kanssa organisoima paikallinen lähihoitajakoulutus etenee. Tällä hetkellä on käynnissä haku koulutukseen 27.11. asti.

– Maakuntien reunoilla on pulaa osaavista työntekijöistä monella alalla. Erityisesti lisäkäsiä tarvitaan hoiva-alalle ja etenkin vanhustyöhön. Tähän tietoon pohjautuen aloimme keväällä työnantajien, oppilaitosten ja TE-hallinnon kanssa räätälöidä pienten reunakuntien työssäkäyntialueelle soveltuvaa koulutusta, jolla ratkaistaan työvoiman saatavuutta alueelle. Ylimaakunnallisella koulutusyhteistyöllä koulutus tuodaan alueella toteutettavaksi, minkä uskotaan madaltavan osallistumiskynnystä, kertoo projektipäällikkö Anne Lahikainen-Aho Pienten kuntien elinvoimaa -hankkeesta.

Haku Hartolan, Joutsan, Pertunmaan ja Sysmän alueella toteutettavaan lähihoitajakoulutukseen on avoinna TE-hallinnossa ja Gradiassa. Koulutus toteutetaan Gradian ja Salpauksen yhteistyönä. Tutkintoon johtava koulutus kahden oppilaitoksen toteutuksella on myös valtakunnallisesti uudenlainen tapa tuottaa koulutusta.

– Kevään ennakkomarkkinoinnin ja syyskuun koulutusinfojen perusteella tiedämme alustavasti koulutuksen kiinnostavan myös hakijoita. Lopullinen hakijoiden määrä selviää marraskuun lopussa, jonka jälkeen laadun takaamiseksi kaikille hakijoille toteutetaan alalle soveltuvuuden arviointi, kertoo Lahikainen-Aho.

Lähellä lähihoitajaksi -koulutukseen valitut opiskelijat ovat selvillä joulukuussa. Tämän jälkeen jokaiselle opiskelijalle etsitään työssäoppimispaikka yhdessä työnantajien kanssa.

Koulutus käynnistyy 18.1.2021 edellytyksellä, että koulutukseen hyväksyttyjä on vähintään 15. Opinnot koostuvat alueella toteutettavasta lähiopetuksesta, etäopinnoista ja työssäoppimisesta. Opintoihin sisältyvät lähiopetuspäivät järjestetään alueella. Mallin avulla lähihoitajatutkinnon voi suorittaa joustavasti puolessatoista–kahdessa vuodessa, riippuen hakijan aiemmasta koulutus- ja työtaustasta. Opintoihin osallistuville on hyvät mahdollisuudet työllistyä alueelle jatkossa.

Markku Parkkonen

Tagged with →