Joutsan Ekokaasun biokaasulaitokselta on kesän ja syksyn ajan kuulunut vaihteeksi hyviä uutisia. Biokaasun tuotanto ja myynti on saatu taas käyntiin. Laitos myös ottaa jälleen vastaan Joutsan jätevedenpuhdistamon lietettä. Näyttäisi siltä, että laitoksen talous ja tekninen toimivuus saadaan ajan myötä kuntoon.

Vaikka alkutaipaleella oli runsaasti ongelmia, voi laitoksen perustamista Joutsaan pitää erinomaisena hankkeena. Liikennepolttoaineena biokaasu on yksi ympäristö- ja ilmastoystävällisimmistä vaihtoehdoista. Hiukan totuutta venyttäen voisi sanoa, että mitä enemmän ihmiset ajavat biokaasuautoilla, sitä parempi ilmaston kannalta.

Joutsan Ekokaasun alkutaipaleella tuli selväksi, että biokaasun tuotanto on varsin haastava prosessi. Ongelmia aiheutui myös siitä, että suunnitteluvaiheessa laitokseen tulevan jätevesilietteen määrä oli arvioitu aivan liian suureksi. Monien teknisten vaikeuksien seurauksena viime talvena oli jo hyvin vakavana vaihtoehtona koko toiminnan lopettaminen.

Lopulta Ekokaasun pelastajaksi tuli laukaalainen biokaasualan veteraani Erkki Kalmari yhtiöineen. Käytännössä Kalmari on ottanut toiminnan haltuunsa ja yrityssaneeraukseen päässeelle yritykselle näyttäisi koittavan uusi parempi aika.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →