Haihatuksen viime perjantaina avattu ja lokakuun loppuun saakka esillä oleva syysnäyttely Aika X on kolmen eri ikäpolven taiteilijan Virpi Lehdon, Annina Mannilan ja Hilma Harjun teoksista koostuva näyttely, joka vie katsojaa maalausten, valokuvien ja installaatioiden välityksellä paikoin hyvin erilaisiin tunnelmiin.

Joutsalaisen kuvataiteilija Virpi Lehdon (kuvassa yllä) akvarelli- ja tussimaalaukset ovat hetkien kuvausta tässä ja nyt. Osa niistä on korona-ajan myötä keväällä syntyneitä, paikoin synkkäsävyisiäkin päiväkirjamerkintöjä.

Lehto on pitkän linjan taiteilija ja monipuolinen tekijä, ja hän on käyttänyt urallaan maalauksen ohella muitakin ilmaisukeinoja, tehnyt esimerkiksi tilateoksia ja performansseja. Taide onkin hänelle itsestään selvä osa elämää, tapa ajatella. Tällä hetkellä hän tekee pääasiassa öljymaalauksia sekä akvarelli- ja tussimaalauksia.

– Se on sillä lailla nopea ja se antaa sattumalle varaa. Ja se on semmoinen, että en hirveästi suunnittele niitä maalauksia etukäteen, Lehto sanoo jälkimmäiseen tekniikkaan ja teostensa syntyyn viitaten.

Ammattimaisena kuvataiteilijana liki 30 vuotta toiminut ja lähes yhtä kauan kuvataideryhmiä opettanut Lehto on Haihatus-konkari, sillä hänen teoksiaan on ollut taidelaitoksessa esillä useasti. Teostensa hän toivoo antavan katsojalle sillä hetkellä katsojan omassa elämäntilanteessa jotain.

– Jokainen tajuaa itse niistä kuvista jotain. Jos tulee yhdestäkin kuvasta semmoinen, että ”jees, tuon takana minä voisin olla” tai sitten että ”ihan hirveitä”, niin sekin on hyvä. Että jotain liikahtaa jossain.

Annina Mannila tutkii teoksissaan muistamisen tematiikkaa ja muistamista prosessina eri materiaaleille vedostettujen ja projisoitujen valokuvien, videon ja installaation keinoin.

Kuvajournalismiin ja dokumentaariseen kuvaamiseen keskittynyt valokuvaaja Annina Mannila käsittelee teoksissaan muistamisen tematiikkaa ja muistamista prosessina. Muistia pidetään Mannilan mukaan oikukkaana ja häilyväisenä, ja ajan myötä muistot haihtuvat ja muuttuvat ja sekoittuvat muiden kertomuksiin siitä, mitä on tapahtunut.

Tätä teemaa Mannila käsittelee näyttelyssä eri materiaaleille vedostettujen ja projisoitujen valokuvien, videon ja installaation keinoin. Hän toivoo teostensa herättävän katsojia ajattelemaan.

– Pohtii sitä, millä tavalla itse esimerkiksi käsittelee menneisyyttä ja muistaa asioita ja siihen liittyviä asioita, toivoo Mannila.

Tampereella asuva Mannila työskentelee vapaana kuvaajana ja kuvaa esimerkiksi Aamulehdelle ja eri aikakauslehdille. Hän on valokuvannut työkseen kymmenisen vuotta ja harrastanut aiemmin luontokuvausta. Nykyisin hän kuvaa lähinnä työn merkeissä. Haihatuksessa hänen teoksiaan nähdään ensimmäistä kertaa.

Kuvallinen ilmaisu on aina kiinnostanut Mannilaa ja valokuvaus on hänelle yksi tapa toteuttaa sitä. Lehtikuvauksessa häntä kiinnostaa paljon myös ihmisten kohtaaminen.

– Se on yksi tapa luoda yhteyttä ihmisten kanssa.

Hilma Harjun aiemmin tekemät Haihatuksen MusaSunnuntai-mainokset ihastuttivat jo kesällä, mutta Haihatuksen syysnäyttelyssä on esillä muitakin Harjun teoksia, muun muassa kuvassa taustalla näkyvä Säikähtänyt kummitus.

Aika X -näyttelyn kuopuksen, 9-vuotiaan Hilma Harjun teoksissa sukelletaan värikylläiseen, runsaasti yksityiskohtia ja erilaisia hahmoja pursuavaan maailmaan. Esillä on muun muassa runsaasti huomiota herättäneitä MusaSunnuntai-mainoksia, joita nähtiin Haihatuksen kesänäyttelyssäkin.

Muuramelainen Harju käy toista vuotta kuvataidekoulua ja on tällä hetkellä eniten innostunut piirtämisestä ja maalaamisesta.

– Se on hauskaa. Sitten kun tekee niitä hahmoja, niin niille voi suunnitella ihan omanlaisia persoonia aina, hän perustelee innostustaan.

Mitä hän milloinkin piirtää tai maalaa mieluiten, se vaihtelee.

– Joskus minä piirrän ruokia, joskus minä piirrän jotain tyyliin lentäviä hampurilaisia. Se vaihtelee tosi paljon kausittain.

Harju uskoo jatkavansa taiteen tekemistä isonakin, mutta millaisen taiteen, sitä hän ei ole vielä suunnitellut. Hän kuitenkin arvelee, että taiteesta voisi tulla joskus hänelle ammatti.

Tarja Kuikka